Županija

Okrugli stol o turističkoj izgradnji u Malostonskom zaljevu

Malostonski zaljev

Okrugli stol na temu ‘Turistička izgradnja u Malostonskom zaljevu – prirodnom rezervatu na moru’ održat će se u utorak u 12 sati u velikoj dvorani palače HAZU u Zagrebu.

Uvodna izlaganja održat će prof. dr. sc. Nenad Jasprica s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku (tema: ‘Turistička izgradnja u Malostonskom zaljevu – prirodnom rezervatu na moru’), prof. dr. sc. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu (tema: Ribe i ribarstveno-biološka istraživanja šireg područja Malostonskog zaljeva) te prof. dr. sc. Melita Peharda Uljević također s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu (tema: Školjkaši Malostonskog zaljeva – raznolikost i razvoj).

U raspravi uvodno sudjeluju i dr. sc. Ivica Vilibić (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split), dr. sc. Živana Ninčević Gladan (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split) i pismenim osvrtom doc. dr. sc. Zrinka Rudež d.i.a. (IGH Urbanizam d.o.o., Zagreb).

Malostonski zaljev jedno je od najvažnijih područja za uzgoj europskih kamenica u hrvatskom dijelu Jadrana i u Sredozemnom moru. Svaki dodatni utjecaj čovjekovih neracionalnih aktivnosti mogao bi ugroziti funkciju ekološkog sustava i razvoj visoko isplative gospodarske aktivnosti. Na okruglom stolu bit će prikazane spoznaje o raznolikosti, razmnožavanju i ekologiji gospodarski važnijih vrsta školjkaša.

Moguća je opasnost da planirani zahvat i povećanje broja turista poveća donos štetnih tvari u more (otpadne vode, štetne bakterije i virusi, teški metali od plovila i s prilaznih cesta) i ugrozi zdravstvenu ispravnost hrane iz mora. Izgradnja jednog turističkog objekta izazvala bi daljnju izgradnju hotela i kupališta u budućnosti i daljnju degradaciju kvalitete mora oko uzgajališta školjkaša te ugrožavanje razvoja gospodarske aktivnosti koja bi trebala biti komplementarna hotelskom turizmu najviše kategorije.

Okrugli stol bit će održan u organizaciji Razreda za prirodne znanosti HAZU, Znanstvenog vijeća za prirodoznanestvena istraživanja Jadrana i Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist