Natrag
23.4.2018 04:09

facebook

twitter

google

rss

dulist

Odvjetnici: Uhićenje Melatovih protuzakonito

7.6.2012 @ 19:46 Andrea Falkoni Račić Crna kronika

Podijelite:

Odvjetnici nedavno uhićenih Talijana, oca i sina Antonia i Alessandra Melata predali su ove srijede žalbu Županijskom sudu u Splitu.

U žalbi navode, donosi Slobodna Dalmacija, da je uhićenje njihovih klijenata bilo protuzakonito i da ne postoji valjan legalni razlog za određivanje ekstradicijskog pritvora.

Talijane, koji zadnjih 7 godina žive u Staroj Mokošici, tereti se, podsjetimo, za kazneno djelo udruživanja radi krijumčarenja droge, a kako su u samoj akciji uhićenja sudjelovali djelatnici PNUSKOK-a, otac i sin su po uhićenju prevezeni  u Županijski sud u Splitu, gdje ih je ispitao sudac Slavko Lozina, nakon čega im je odredio 40-dnevni ekstradicijski pritvor na Bilicama.

Splitski odvjetnik Jadran Franceschi, koji brani Alessandra Melata te dubrovački mu kolega Dragan Pištalo, koji zastupa Antonia Melata, smatraju, piše dalje Slobodna, da rješenje o određivanju ekstradicijskog pritvora nije valjano jer “u trenutku lišavanja slobode nije postojala i ne postoji, niti je izdana međunarodna Interpolova tjeralica za našim klijentima”.

– Uhićenje je uslijedilo temeljem nacrta međunarodne tjeralice. Dakle, spisu ne prileži izvornik tjeralice po kojom su trebale postupiti redarstvene vlasti Republike Hrvatske i po kojoj se eventualno moglo i dogoditi uhićenje u ovom ekstradicijskom postupku. Spisu prileži jedino pismeno s naznakom Europskog uhidbenog naloga.

Ovaj nalog odražava jedan sasvim novi pristup u međunarodnom kaznenom pravu, a ustanovljen je donošenjem pravila o Europskom uhidbenom nalogu 2001. godine. No, ovaj institut je predviđen samo i jedino u okviru država koje tvore Europsku uniju sve u cilju pojednostavljenja postupka izručenja između zemalja članica. A Hrvatska još nije u toj poziciji.

Uhićenje radi izručenja je zatraženo temeljem Europskog uhidbenog naloga za koji je propisana u bitnom sasvim jedna druga procedura, rokovi i posljedice od one koje poznaje i primjenjuje naše zakonodavstvo – dio je onoga što piše u žalbi, koju je uložio Dragan Pištalo, donosi Slobodna Dalmacija.

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana