Natrag
18.2.2019 17:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

Održana tribina Zelene akcije o HE Ombla

15.4.2014 @ 7:46 Dulist Grad
11;11

Podijelite:

U ponedjeljak navečer u dvorani pape Ivana Pavla II. održana je javna tribina ‘Ombla – hrvatski biser svjetske vrijednosti’.

Na tribini su sudjelovali hidrolog krša prof. emeritus dr. sc. Ognjen Bonacci, entemolog i speleolog Roman Ozimec te krasolog dr. sc. Ivo Lučić. Tribinu je vodila Jagoda Munić iz Zelene akcije. Svi su oni kroz zanimljivu raspravu razmatrali projekt izgradnje hidroelektrane na rijeci Ombla.

Nakon uvodne prezentcija o hidrologiji Omble, Ognjen Bonacci istaknuo je kako još uvijek nisu poznate granice ni sliv Omble. U smislu projekta HE, Bonaci je istaknuo kako nema garancije da gradnje HE neće dovesti do prelijevanja rijeke. Istaknuo je kako u početku nije bio protiv projekta, ali je promijenio mišljenje nakon niza istraživanja koje je proveo.

– Priroda će nas pobijediti, a ne mi nju – zaključio je znakovito Ognjen Bonacci, dok je Roman Ozimec iznio podatke o bioraznolikosti rijeke Omble, posebno istaknuvši neke endemske vrste riba i kornjača. Dodao je kako je Dubrovačka republika znala brinuti o Ombli te naveo neke odredbe kojima se kažnjavalo sve koji su ugrožavali Omblu.

Ivo Lučić naglasak je dao na kulturnoj i prirodnoj baštini Rijeke dubrovačke, a Studiju utjecaja na okoliš HE Ombla ocijenio je kao falsifikat. Optužio je HEP kao ulagača da je namjeravao sakriti problematične činjenice iza pozitivnih.

– Zanemarili su dokument koji dokazuje da će projekt imati negativan utjecaj na vrste koje tu žive – kazao je Lučić.
Tribinu je organizirala Zelena akcija.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana