Aktualno

Odluka o štrajku nakon Uskrsa

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku po pitanju štrajka u gradskom poduzeću Libertas i to u korist Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske. Pravnici  sindikata Dolores Lujić presuda je dostavljena jutros.

 Prema njenim riječima, Vrhovni sud RH prihvatio je žalbu Sindikata zaposlenika Libertasa u kojem traže da se preinači presuda Županijskog suda u Dubrovniku na način da se odbije tužbeni zahtjev Libertasa da se zabrani prvotuženiku (op.a. Sindikatu) organiziranje i provođenje štrajka najavljen za 24. veljače.

– U presudi stoji i da je žalba Sindikata osnovana jer je kolektivni ugovor otkazan 30. lipnja 2011 stoga tužitelj nije mogao ponovno ga otkazati u veljači 2012. jer bi to značilo otkazivanje već otkazanog kolektivnog ugovora. Dakle ne može se dva puta otkazati kolektivni ugovor, potvrdio je Vrhovni sud- istaknula je Lujić dodavši:

-Vrhovni sud drži da Županijski sud pogrešno zaključuje da tužitelj nije pokrenuo kolektivno pregovaranje unatoč tome što je o tome 9. veljače prvotuženika izvijestio da prekida kolektivno pregovaranje. Ističe se i kako na  Županijskom sudu pogrešno tumače članak 269. Zakona o radu kada je prihvaćena tužba i zabranjen štrajk, jer je kolektivni ugovor otkazan. Također, Vrhovni sud  smatra da je postojao opravdan razlog za poduzimanje štrajka s time da je proveden postupak mirenja i da je štrajk pravilno najavljen.- isaknula je Lujić dodavši kako je odluka o poduzimanju štrajka na štrajkačkom odboru.

– Ne moramo ići u cijelu proceduru jer smo onda kad je došla presuda Županijskog suda obavijestili poslodavca da odgađamo štrajk do pravomoćnosti presude. Imamo je i ne mogu nam to zabraniti, a sada je na štrajkačkom odboru da odluči o eventualnom početku štrajka- zaključila je Lujić.

Hoće li se štrajk na kraju održati pitali smo sindikalnog povjerenika Balda Kovačevića
– O tome odlučuje štrajkački odbor. Odbor će se sastati nakon Uskršnjih blagdana, i tada će se donijeti odluka o stupanju u štrajk – istaknuo je Kovačević. 

 

Pročitajte još

PITALI SMO GRAĐANE ‘Ako je nekoga strah koronavirusa, neka bježi ća’

Dulist

NOVI INCIDENT U HE DUBROVNIK Generator poplavljen velikim količinama vode

Dulist

RITOV JUBILARNI 20. ‘DAN KARIJERA’ Doznajte kako postati radnik kojeg svi žele

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija