Politika

ODBIJENA TUŽBA ‘SRĐEVACA’ ZA GOLF ‘Presuda je nezakonita, uložit ćemo žalbu’

ODBIJENA TUŽBA 'SRĐEVACA' ZA GOLF 'Presuda je nezakonita, uložit ćemo žalbu'

Povodom prvostupanjske nepravomoćne presude po tužbi Zelene akcije, inicijative građana Srđ je naš i Udruženja hrvatskih arhitekata o prihvatljivosti za okoliš projekta golfa na Srđu koja je ovog petka objavljena na Upravnom sudu u Splitu, o njoj su se oglasili predstavnici tužitelja.

Naime, presudom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja da se zahvat proglasi neprihvatljivim za okoliš. Kako je podsjetio potpredsjednik Zelene akcije Enes Čerimagić, ‘radi se o nastavljenom postupku povodom rješenja o prihvatljivosti za okoliš iz 2013. godine, a koje je isti sud 2016. godine poništio kao nezakonito’.

-Nakon presude iz 2016. godine investitor je tužio Republiku Hrvatsku na arbitražnom sudu u Washingtonu tvrdeći da traži odštetu od 500 milijuna eura te je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pod pritiskom arbitraže u rekordnom roku izdalo novo rješenje, gotovo identično poništenom nezakonitom rješenju. Prva presuda sadržajno je utvrdila da utjecaj na okoliš nije pravilno procjenjen te je naložila ponavljanje postupka. Rješenje koje je sada potvrđeno ovom nepravomoćnom, prvostupanjskom presudom doneseno je bez novog postupka, bez nadopune studije utjecja na okoliš te bez da se uopće sastalo stručno savjetodavno povjerenstvo koje odlučuje o prihvatljivosti zahvata za okoliš. Istovremeno, tužbu koju smo mi podnijeli investitor je pokušao spriječiti na sve moguće načine pa, među ostalim, i tužbom protiv Zelene akcije. Smatramo osobito gnjusnim da su pristisci dolazili i od samog vrha državne vlasti iz ureda premijera. Nismo željeli odustati i nećemo. Ova presuda je samo korak, nepravomoćna je i uložit ćemo žalbu. Očito je zbog čega takvo rješenje smatramo nezakonitim te ćemo, čim dobijemo pisani otpravak ove presude, uložiti žalbu višem sudu – rekao je Enes Ćerimagić.

Đuro Capor ispred inicijative Srđ je naš naglasio je kako je ovaj projekt ‘prijetnja kvaliteti života građana, ali i njihovim novcima jer građani putem financiranja javne infrastturkture trebaju platiti troškove financiranja ovog projekta’.

-Arbitražni zahtjev također je uperen ka novcima građana. Kontinuitet ovog projekta jest taj da mu se građani i struka suprotstavljaju, a gradske i državne vlasti mu se klanjaju i pogoduju mu. Upozorio bih i ovu gradsku upravu da do sada nije napravila ništa da zaštiti interese građana vezano za ovaj projekt i da je krajnje vrijeme da se trgne i pokuša spasiti prostor za koji kaže da je najvrijedniji resurs kao i novce građana na koje ovaj mešetar zemljištem računa. Ovaj projekt zasniva se na pogodovanju svih razina vlasti. On nema budućnosti – poručio je Capor.

Predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić naglasio je da Društvo kontinuirano prati razvoj golfa na Srđu i upozorava na opetovane nepravilnosti u postupcima.

-Oko ovog pitanja postoji vrlo jasan široki konsenzus struke. Za slučaj Srđ još jednom je važno ponoviti kako je tu prije svega riječ o pokušaju radikalne amputacije strateške točke grada i namjeri izgradnje golemog stambenog naselja za bogato strano tržište, a sve radi ostvarenja enormnog profita temeljenog na renti Dubrovnika. Naročito u posljednje vrijeme svjedoci smo eskalacije urbanističkog kaosa u gradu. Dubrovnik stenje pod nedostatkom prostora za svoje potrebe i počeo je sam sebe izjedati, dok je posljednji prostor za širenje i zadovoljenje njegovih potreba blokiran već duže od desetljeća. Dok god projekt na Srđu postoji u ovom obliku on će nastaviti gušiti Dubrovnik. Ova nepravomoćna presuda produžit će tu agoniju, ali ona ne smije biti konačna odluka u ovoj stvari i zbog toga ćemo se na nju žaliti – istaknuo je Benić.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist