Županija

Odabrano 15 finalista za nagradu ‘Zlatna naranča’

Odabrano 15 finalista za nagradu 'Zlatna naranča'
Created with GIMP

Ocjenjivačka komisija nagrade ‘Zlatna naranča’ odabrala je 15 kandidata za finalni izbor najboljih agroturizama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. ‘Zlatna naranča’ dodjeljuje se već četvrtu godinu zaredom u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA, a uspostavljena je kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma i odalo priznanje i zaslužena promocija najizvrsnijim.

Za ovogodišnju nagradu prijavljen je rekordan broj kandidata iz cijele županije – ukupno 26. Sve kandidate prijavile su jedinice lokalne samouprave i lokalne turističke zajednice, a finaliste su, odlukom župana Nikole Dobroslavića o ocjenjivačkoj komisiji, birali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne agencije DUNEA, Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik te Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Obilazak odabranih gospodarstava predviđen je za svibanj, nakon čega slijedi odabir prva tri mjesta koji osvajaju zlatnu, srebrenu ili brončanu povelju s pripadajućim novčanim iznosima, a od 2018. se dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ i ‘Tradicijski proizvodi’.

Ove godine najviše prijavljenih kandidata stiže s otoka Korčule te poluotoka Pelješca, a slijedi ih Konavle, Župa Dubrovačka, Ploče, Metković, Grad Dubrovnik i otoci Mljet i Lastovo.

Prošle godine pobjedu je odnijela konoba ‘Seoska kuća’ obitelji Novaković iz Čilipa, jedan od pionira ruralnog turizma u Konavlima koji osim gastro ponude, proizvode i prvo konavosko craft pivo. Drugo mjesto s istim brojem bodova podijelili su Seosko domaćinstvo Musladin i Agroturizam Laptalo, dok je restoran Lopoč zauzeo treće mjesto. Nagradu za atrakciju ruralnog turizma dobili su Konavoska kuća Bokarica, Ethno Art Village Podčempres i Paddle Surf Baćina, a u kategoriji tradicijskih proizvoda istaknulo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Komparak Vlaho s Korčule sa svojim proizvodima od meda.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist