Aktualno

“Od večeras postajem hodočasnik”

Točno u 20 sati završio je pontifikat pape Benedikta XVI. Na čelu Katoličke crkve bio je osam godina.

Povijesnu odluku o odreknuću obrazložio je nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u svijetu zahvaćenom dubokim promjenama.

Papa je oko 17 sati napustio Vatikan. Helikopterom je došao u ljetnu papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu. Zvonjavom su ga ispratila sva zvona rimskih crkava, a u Castel Gandolfu ga je dočekalo nekoliko tisuća vjernika. Papa ih je s prozora rezidencije pozdravio.

– Hvala vam na vašem prijateljstvu i na vašoj ljubavi. Ovaj je moj dan drugačiji od svih prethodnih, od večeras postajem hodočasnik koji kreće na posljednji dio svoga puta na Zemlji. Želio bih raditi na zajedničkom dobru za Crkvu i čovječanstvo. Iz sveg srca dajem vam svoj blagoslov – poručio je papa na svojem posljednjem pojavljivanju u javnosti.

Točno u 20 sati ispred vrata rezidencije maknut će se Švicarska straža i zaštitu Benedikta XVI. preuzima policija. Benedikt XVI. ostat će u Castel Gandolfu do proljeća, dok se ne obnovi vatikanski samostan Mater Ecclesiae.
 
– S velikom radošću vas pozdravljam. Koračati s vama u svjetlosti i prisutnosti našeg Gospodina bila je osobita radost. Živjeli smo zajedno u vjeri prekrasne trenutke. Trudili smo se služiti Kristu, trudili smo se širiti nadu. Molit ćemo da možemo nastaviti rasti i u dubini i u širini-riječi su pape Benedikta upućene  kardinalima u Rimu.
 

Pročitajte još

NIJE SVUGDJE IZVRSNO Gdje je more bilo dobro, a gdje zadovoljavajuće kakvoće?

Dulist

Dubrovčanin Đuro Lubura predsjednik Hrvatske Mense

Dulist

NE NASJEDAJTE Cirkuliraju lažne poruke o nagradnoj igri Hrvatske pošte

Dulist