Natrag
21.2.2019 10:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Od večeras postajem hodočasnik”

28.2.2013 @ 19:29 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Točno u 20 sati završio je pontifikat pape Benedikta XVI. Na čelu Katoličke crkve bio je osam godina.

Povijesnu odluku o odreknuću obrazložio je nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u svijetu zahvaćenom dubokim promjenama.

Papa je oko 17 sati napustio Vatikan. Helikopterom je došao u ljetnu papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu. Zvonjavom su ga ispratila sva zvona rimskih crkava, a u Castel Gandolfu ga je dočekalo nekoliko tisuća vjernika. Papa ih je s prozora rezidencije pozdravio.

– Hvala vam na vašem prijateljstvu i na vašoj ljubavi. Ovaj je moj dan drugačiji od svih prethodnih, od večeras postajem hodočasnik koji kreće na posljednji dio svoga puta na Zemlji. Želio bih raditi na zajedničkom dobru za Crkvu i čovječanstvo. Iz sveg srca dajem vam svoj blagoslov – poručio je papa na svojem posljednjem pojavljivanju u javnosti.

Točno u 20 sati ispred vrata rezidencije maknut će se Švicarska straža i zaštitu Benedikta XVI. preuzima policija. Benedikt XVI. ostat će u Castel Gandolfu do proljeća, dok se ne obnovi vatikanski samostan Mater Ecclesiae.
 
– S velikom radošću vas pozdravljam. Koračati s vama u svjetlosti i prisutnosti našeg Gospodina bila je osobita radost. Živjeli smo zajedno u vjeri prekrasne trenutke. Trudili smo se služiti Kristu, trudili smo se širiti nadu. Molit ćemo da možemo nastaviti rasti i u dubini i u širini-riječi su pape Benedikta upućene  kardinalima u Rimu.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana