Hrvatska

Započinje ljetno sezonsko sniženje

Popusti

Ljetno sezonsko sniženje započinje 1. srpnja i može trajati najdulje 60 dana.

U okviru sezonskog sniženja, redovna cijena i nova snižena cijena iskazuju se jasno, vidljivo i čitljivo.

-Prema praksi u posljednjih par godina očekuje se da se prometi u trgovini na sezonskim sniženjima povećavaju čak i do 30 posto – rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić. Prema važećem Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja, sezonsko se sniženje odvija dva puta godišnje, zimsko od 27. prosinca, a ljetno od 1. srpnja.

-Ako trgovac ne proda sve proizvode, može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali mu nije dopušteno oglašavati takvu prodaju kao sezonsko sniženje nakon proteka propisanih 60 dan – ističe Ravlić.

Posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a obuhvaća, među ostalim, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača.

Dakle, u Hrvatskoj i izvan sezonskih sniženja trgovci mogu prodavati svoju robu i po promotivnim cijenama, uz poštivanje pozitivnih zakonskih propisa i brigu da se ne pojavljuje nepošteno trgovanje.

-Kod sezonskih sniženja, možemo govoriti i o pitanju konkurentnosti domaće trgovine u odnosu na zemlje u okruženju i to u smislu utvrđenih rokova sezonskih sniženja. Naime, usvajajući važeće zakonsko rješenje o sezonskim sniženjima, posljednjih godina u domaćim trgovinama bilježimo sve veće i veće sezonske popuste sukladno svjetskoj i europskoj praksi i slične termine sezonskih sniženja, čime je trgovina postala konkurentnija u odnosu na zemlje okruženja – rekla je Ravlić.

Primjerice, u Sloveniji sezonska sniženja se odnose na tekstil i odjeću, mogu biti ljetna i zimska. Zimska sezonska sniženja ne mogu započeti prije prvog radnog ponedjeljka u siječnju, ljetna pak ne mogu započeti prije drugog radnog ponedjeljka u srpnju. U Italiji svaka regija određuje sama svoje termine početka sezonskih sniženja.

Pročitajte još

Peđa Grbin: ‘Od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Milanović odmah mora podnijeti ostavku

Dulist

OPĆI SABOR HDZ-a Plenković u govoru hvalio Karamarka pa kritizirao Milanovića

Dulist