AktualnoVaše vijesti

‘Ocjena da je Očni odjel na nivou seoske ambulante je uvreda za koju bi se trebalo ispričati’

'Ocjena da je Očni odjel na nivou seoske ambulante je uvreda za koju bi se trebalo ispričati'

Šefica Očnog odjela Opće bolnice Dubrovnik prim dr. sc Antonela Gverović Antunica, odgovorila je na pismo koje je DuListu uputila čitateljica dr. Dorina Mitić-Šoša, u kojem se žalila na uvjete prilikom pregleda u OB Dubrovnik. 

Pismo je obavljeno u rubrici Vaše vijesti, a odgovor Antonele Gverović Antunica prenosimo u cijelosti:

– Ne mogu se začuditi pisanjem nekoga tko je najmanje pozvan napisati ovakvo nešto, kao prvo zdravstvenog radnika koji je svoj radni vijek proveo u radu s pacijentima, osobe koja je u ovom „famoznom odjelu“ uvijek, ali uvijek pregledana kad god je došla bez čekanja i bez uputnice, baš kao što svaki kolega i zaslužuje.

Što se prvog navoda tiče istina je da je poštovana kolegica dolazila nekoliko puta za recept za naočale, ali upravo iz razloga jer nije imala valjanu uputnicu na koji bi taj recept za naočale dobila. Pregled kolegici je obavljen bez uputnice i nije tražena za pokriće pregleda nego za pisanja pomagala. Pravila pisanja i odobravanja recepta ne određujemo mi.

Što se tiče usluge koja se na očnom odjelu može dobiti i ocjene da je to nivo seoske ambulante to je uvreda za koju bi se u najmanju ruku trebalo ispričati.
Očni odjel ima 4 liječnice specijalistice od kojih je jedna doktorica znanosti, znanstveni suradnik Medicinskog fakulteta u Zagrebu, primarijus, a druga magistar znanosti. Tri su predavači na Studiju sestrinstva u Dubrovniku i sve imaju dugogodišnje iskustvo rada u oftalmologiji.

Na očnom odjelu Opće bolnice Dubrovnik urađen je doktorat koji je objavljen u najeminentnijem oftalmološkom svjetskom časopisu, na osnovu kojeg je autorica doktorata pozvana biti urednicom svjetskog časopisa za medijatore i dijabetes koji je cc indeksiran impakt čimbenika 3,9.- to svakako ne rade seoske ambulante, ali ne želeći uvrijediti seoske ambulante jer i tu doktori rade pravu medicinu što iz svog dugogodišnjeg rada mogu reći.

Na očnom odjelu se radi laserska fotokoagulacija retine. Takav uređaj u Hrvatskoj ima 5 klinika i dva očna odjela, pa tako i fluoresceinska angiografija kojom se analiziraju krvne žile na retini. Operacije mrene rade se po najsuvremenijoj ultrazvučnoj metodi i sa suvremenim uređajem uz desetogodišnje iskustvo rada.

Već sedam godina daju se intravitrealne injekcije koje se u općim bolnicama uz Dubrovnik daju još samo u Puli.
Imamo i subspecijalističke ambulante: kabinet za strabizam 60 godina, kabinet za glaukom 25 godina, za retinu već 15 godina, kabinet za kontaktne leće 10 godina i za ultrazvuk oka. Godišnje se u poliklinici napravi od 14 000 – 16 000 pregleda.

Na vremenske uvjete, odnosno hladnoću nažalost ne možemo utjecati, a to što je kolegica ovaj put morala sačekati 5 minuta više pred vratima, a što do sada nije nikad nije bio običaj ne smatramo propustom jer su pacijenti koji su naručeni bili stariji, oftalmološki s ozbiljnijom dijagnozom i pregled je bio u tijeku. Nitko ne želi biti prekidan u radu s pacijentom u što bi kolegica svakako trebala biti upućena.

Okarakterizirati pregled kao sitni, a bez znanja o oftalmologiji uistinu čudi. Ja se ne bih to usudila za stomatologiju, jer za to postoji drugi fakultet, a za oftalmologiju još i specijalizacija koja traje četiri godine.
Usto pitam se bi li kolegica primila na pregled nekoga tko je zahvat obavio kod drugog liječnika, drugoj kući i bez narudžbe. Mi jesmo, ali je trebalo samo malo sačekati.
Razumijemo da je napisano u afektu, ali uistinu nezasluženo.

Prim dr. sc Antonela Gverović Antunica
Šef Očnog odjela Opće bonice Dubrovnik

 

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist