Aktualno

Očekuje se pad aktivnosti od 1,2 posto

Očekuje se pad aktivnosti od 1,2 posto

Europska banka za obnovu i razvitak snizila je prognoze rasta za hrvatsko gospodarstvo, pa sada za ovu godinu prognozira pad aktivnosti od 1,2 posto, nakon čega bi u 2013. godini trebao uslijediti oporavak, uz stopu rasta od 1,5 posto, objavljeno je u sklopu najnovijih gospodarskih prognozi EBRD-a za regiju.

Time je oštro revidirala prognozu iz svibnja ove godine, prema kojoj je za ovu godinu očekivala pad hrvatskog BDP-a od 0,6 posto. Za iduću godinu prognoza je pak revidirana blago naniže, budući da je u svibnju bio procijenjivan rast od 1,7 posto.

Po ocjeni EBRD-a, gospodarska se situacija u Hrvatskoj očigledno pogoršava. Ukazuje pritom na pad BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, i to za 0,7 posto u četvrtom tromjesečju 2011. u odnosu na prethodno tromjesečje te pad od 1,6 posto u prvom tromjesečju 2012. prema prethodna tri mjeseca, što znači da je gospodarstvo sada tehnički u recesiji, napominju.

Što se tiče rasta u preostalom dijelu godine, njega ili neće biti ili će biti negativan, a odražavat će općenito nedostatnu konkurentnost gospodarstva. Međutim, potpisivanje sporazuma o pristupanju EU krajem prošle godine i realistični izgledi za punorpavno članstvo sredinom 2013. godine pozitivni su signali za srednjoročno razdoblje i mogli bi pomoći u oživljavanju povjerenja i ulaganja – navodi se u izvješću EBRD-a.

U regiji srednje Europe i baltičkih zemalja, u koju, uz Hrvatsku, EBRD još uključuje Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju, za ovu i iduću godinu u prosjeku je prognoziran gospodarski rast, i to po stopi od 1,7 posto u 2012. godini, odnosno 1,9 posto u idućoj godini.

Za cijelu regiju u kojoj EBRD djeluje prognoze rasta za ovu i iduću godinu su snižene, a među glavnim razlozima navodi se kriza u eurozoni čiji se negativni učinci sada šire dalje na istok. Prema najnovijim prognozama, rast bi u cijeloj regiji ove godine trebao oštro usporiti, i to na 2,7 posto, nasuprot 4,6 posto u prošloj godini. Skromnije poboljšanje očekuje se u 2013. godini, kada bi rast trebao iznositi 3,2 posto.

 

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist