Natrag
22.4.2019 08:36

facebook

twitter

google

rss

dulist

Očekuje nas pad BDP-a za 0,6 posto

8.10.2013 @ 16:32 Mia Njavro Aktualno

Podijelite:

Hrvatsko će gospodarstvo ove godine oslabiti 0,6 posto, dok bi u idućoj moglo porasti 1,5 posto, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF). 

 
To predstavlja povećanje procjene pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, s obzirom da je u travanjskim prognozama MMF očekivao pad gospodarstva za 0,2 posto. Procjenu rasta od 1,5 posto u idućoj godini ostavio je nepromijenjenu.
 
Prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj trebala bi u ovoj godini iznositi 3,0 posto, čime je MMF snizio travanjsku prognozu u kojoj je očekivao inflaciju od 3,2 posto. Prognoza inflacije za 2014. podignuta je pak s 2,3 na 2,5 posto.
 
 
Osjetno je povišena procjena stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, na 16,6 posto, s 15,2 posto prognoziranih u travnju. U idućoj bi godini stopa nezaposlenosti, po najnovijim MMF-ovim procjenama, trebala iznositi 16,1 posto, što je također osjetno više od u travnju prognoziranih 14,7 posto.
 
U danas objavljenim redovnim jesenjim prognozama MMF je snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 2,9 posto, s 3,2 posto prognoziranih u ažuriranim srpanjskim prognozama. Iduće godine rast bi trebao iznositi 3,6 posto, što je za 0,2 postotna boda manje nego što je MMF procjenjivao u srpnju.
 
Aktivnosti u eurozoni trebale bi se ove godine smanjiti 0,4 posto, dok je u srpnju MMF očekivao pad od 0,3 posto. Procjenu rasta gospodarstva tog bloka za iduću godinu ostavio je nepromijenjenu na 1,0 posto.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana