Aktualno

Očekuje nas novi rast PDV-a i rezanje plaća?

Slavko Linić

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je danas kako Republika Hrvatska sigurno ulazi u proceduru prekomjernog deficita, ali i za iduću godinu najavio rast poreza i smanjenje proračunskih rashoda.

Pritom je Linić bio 'nedefiniran', ostavivši otvorenom i mogućnost rasta PDV-a. Također, moguća su i rezanja plaća u javnom sektoru, dok se mirovine ne bi dirale. Linić je podsjetio kako je od 2009. do 2011. godine javni dug narastao za 50 milijardi kuna, dok je njegova Vlada taj rast usporila.

– U 2012. proveli smo fiskalnu konsolidaciju i smanjili deficit na 5 posto BDP-a. Zaustavili smo negativne trendove – kazao je Linić, koji je naglasio da su to sve pretpostavke, a ne i stvarne najave jer se čeka da Europska komisija izađe svojim očekivanjima od hrvatske Vlade.

 Ukoliko Europa ne pristane na prijedloge hrvatske Vlade za smanjenje duga, mogući su i oštri rezovi, a odgovor iz Europske komisije očekuje se u siječnju.
– U 2014. bi Vlada trebala pripremiti mjere koje će deficit vratiti na pet posto BDP-a. Problem je što je izostao gospodarski rast, a treba namaknuti 4,5 milijardi kuna, koliko nas košta ulazak u EU – rekao je Linić, dodavši kako 'svi žele reforme, ali ne u njihovom području'.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist