Natrag
25.4.2019 16:15

facebook

twitter

google

rss

dulist

Očekuje nas novi rast PDV-a i rezanje plaća?

21.10.2013 @ 19:26 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je danas kako Republika Hrvatska sigurno ulazi u proceduru prekomjernog deficita, ali i za iduću godinu najavio rast poreza i smanjenje proračunskih rashoda.

Pritom je Linić bio 'nedefiniran', ostavivši otvorenom i mogućnost rasta PDV-a. Također, moguća su i rezanja plaća u javnom sektoru, dok se mirovine ne bi dirale. Linić je podsjetio kako je od 2009. do 2011. godine javni dug narastao za 50 milijardi kuna, dok je njegova Vlada taj rast usporila.

– U 2012. proveli smo fiskalnu konsolidaciju i smanjili deficit na 5 posto BDP-a. Zaustavili smo negativne trendove – kazao je Linić, koji je naglasio da su to sve pretpostavke, a ne i stvarne najave jer se čeka da Europska komisija izađe svojim očekivanjima od hrvatske Vlade.

 Ukoliko Europa ne pristane na prijedloge hrvatske Vlade za smanjenje duga, mogući su i oštri rezovi, a odgovor iz Europske komisije očekuje se u siječnju.
– U 2014. bi Vlada trebala pripremiti mjere koje će deficit vratiti na pet posto BDP-a. Problem je što je izostao gospodarski rast, a treba namaknuti 4,5 milijardi kuna, koliko nas košta ulazak u EU – rekao je Linić, dodavši kako 'svi žele reforme, ali ne u njihovom području'.

Komentari





O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana