Grad

OBRANJENA SLOBODA 26 godina nakon

Dan je to kad je Dubrovnik obranio svoju slobodu, dan kojeg zaboraviti nećemo – nikad. Bio je to crni petak, 6. prosinac 1991. godine.

S pijetetom se sjećamo 19 poginulih branitelja i civila, 60 ozlijeđenih osoba, ali i svih onih hrabrih, malobrojnih branitelja, koji su se tog dana žestoko borili na prvoj liniji obrane za nas i našu slobodu.

– Pali su ljudski životi! Poginuo je dragi mladić Tonči Skočko koji je ljudima raznosio namirnice na svom žutom kariću. Smrtno je pogođen zaneseni snimatelj Pavo Urban snimajući Stradun u dimu. Živote su izgubili naši hrabri vatrogasci gaseći ‘Libertas’… Drhtao je mladi amater dok je s balkona ‘Orsule’ snimao svaku granatu na Grad vatre i dima. Njegov je drhtavi dah sa snimcima pošao u Svijet. Poslana je istina koja je uvjerila Svijet da nismo palili gume. Utješno je bilo čuti doktora Langa kako s dimom obavijenog Straduna poručuje da je ovdje narod spasio Grad, da je narod pobijedio. On je u Svijet poslao SOS svim kapetanima da okrenu svoje lađe prema Dubrovniku.

Odbacite zlo
Odzvanjala je Langova poruka neprijateljskim vojnicima: ‘Svi vi, vojnici, bacite puške, odrecite se prokletstva i neljudskosti! Dubrovnik vam šalje poruku slobode. Odbijte poslušnost nasilju. Odbacite Zlo!’ – napisala je Dubrovkinja Marija Nadilo u sjećanjima na ratne strahote Dubrovnika.

Taj krvavi 6. prosinca bio je obilježen fijukanjem granata, detonacijama, dimom i paleži, tugom i nevjericom onih koji su ostali unutar i izvan zidina. Napad je trajao cijeli dan, a sve je počelo u rano jutro, usprkos uvjerenju kako je postignuto primirje. Dogodilo se upravo suprotno – srbocrnogorski agresor žestoko je krenuo u razaranje Grada, uz pokušaj osvajanja tvrđave Imperijal na Srđu, koju su obranili hrabri branitelji. Iako brojčano daleko slabiji, branitelji Imperijala, danas dubrovačkog simbola slobode, uspjeli su u bitki za Srđ odbiti sve napade nadmoćnijeg neprijatelja.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ: Ivica Grilec sutra će biti razriješen dužnosti ravnatelja Lokruma

Dulist

‘BILA JE JEDNA OD NAJZAPUŠTENIJIH’ Uređena Ulica kardinala Stepinaca

Dulist

PREVENCIJA ZBOG KORONAVIRUSA Zatvorena blagajna Čistoće, glomazni otpad iznesite ispred kuće

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija