Natrag
17.2.2019 13:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

Obitelj Donauer 40 godina vjerna Zatonu

29.8.2012 @ 17:40 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Walter i Angela Donauer iz Graza već 40 godina ljetuju u Zatonu.

Kad su davne 1971. godine prvi put došli na odmor s trogodišnjim djetetom, nisu mogli ni zamisliti da će u Zatonu Velikom, kojeg su slučajno odabrali, nastaviti ljetovati slijedećih četrdeset godina. Simpatični Austrijanci kažu da im se Zaton "uvukao pod kožu", jednako kao i njihovi domaćini, obitelj Laterza.
Povodom 40 godina vjernosti Zatonu zahvalnicu i prigodne poklone su im uručile predstavnice Turističke zajednice grada Dubrovnika, Jelka Tepšić i Sandra Milovčević.

Svake godine dolazili su u sve većem broju, pa su od iznajmljivanja jedne sobe s banjom u domu Laterza, na kraju iznajmili cijeli kat za svoju peteročlanu obitelj, a nerijetko su sa sobom na mjesečno ljetovanje u Zaton vodili i prijatelje svoje djece iz Graza.

Walter i Angela, simpatični Austrijanci, čak govore i hrvatski, Zaton smatraju svojim drugim domom, a Franu i Frana Laterzu svojom obitelji. Da su postali prava obitelj, pokazali su i u Domovinskom ratu, kada su nesebično pomagali cijeloj obitelji Laterza.

U Domovinskom ratu otuđen im je brod koji je ostao u okupiranoj marini u Komolcu, a s kojim su svake godine do početka rata uživali u ljepotama dubrovačkih otoka.

Walter i Angela, umirovljeni bračni par i dalje je vjeran Zatonu i svojoj hrvatskoj obitelji Laterza, ali sada dolaze sami, jer njihova djeca imaju svoje obitelji i obveze, no nadaju da će svoje najbliže uskoro okupiti upravo u Zatonu.

Ljetne večeri provode na taraci, ispod odrine, sa svojim domaćinima, uživajući u domaćim specijalitetima gospođe Frane, uz čašu vina i ugodni razgovor na kombinaciji hrvatsko-njemačkog jezika.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana