Aktualno

Obezglavljene ustanove u rukama Ministarstva

Obezglavljene ustanove u rukama Ministarstva

Gradonačelnik Andro Vlahušić će u koordinaciji s Upravnim vijećima te Upravnim odjelom za kulturu voditi obezglavljene ustanove u kulturi.

Riječ je podsjetimo o Dubrovačkom simfonijskom orkestru, Dubrovačkim muzejima te Umjetničkoj galeriji Dubrovnik čijim je dosadašnjim ravnateljima s današnjim danom istekao mandat, a Gradsko vijeće zbog nedolaska dijela vijećnika nije održano pa se na sjednici u petak novi (ili stari) ravnatelji snisu mogli imenovati.
Stoga je jutros žurno održan sastanak u gradskoj upravi.

– Budući da zakon nije predvidio proceduru za ovakve situacije Grad Dubrovnik će zatražiti žurno očitovanje Ministarstva kulture o načinu rada kako bi Simfonijski orkestar, Dubrovački muzeji i Umjetnička galerija mogli normalno poslovati do izbora ravnatelja. Do primitka odgovora iz Ministarstva ustanove će u koordinaciji voditi gradonačelnik, Upravna vijeća i Upravni odjel za kulturu Grada Dubrovnika kako bi se omogućio kontinuitet rada – kratko su priopćili iz Grada Dubrovnika.

Da stvar bude gora, tri, sad već bivša, ravnatelja – Pero Šiša, Pavica Vilać i Antun Maračić ostaju bez svojih radnih mjesta, o čemu je duList već ranije pisao. Naime, 17. studenog Šiši i Maračiću je uz ravnateljski mandat isticao i radni odnos. A svima je znano kako će ostati bez posla ako im se u roku od pet dana ne produži postojeći ili ne ponudi novi ugovor. Budući da ustanove nemaju ravnatelja to im nema tko učiniti pa ostaju bez posla.

Slično je i s Pavicom Vilać, koja je doduše u svom ugovoru imala klauzulu vraćanja na mjesto kustosice u slučaju ne produženja ravnateljskog mandata, no ni njoj nema tko potpisati rješenje o novom radnom mjestu.

Sve je ovo maslo Pera Vićana, koji je samo dan prije sjednice jasno i glasno izjavio kako na mjestima ravnatelja više ne želi vidjeti Šišu i Maračića. Vilać i njen rad je pohvalio, pa se da zaključiti kako je ona zapravo kolateralna žrtva u cijeloj ovoj zavrzlami, a i bila je jedina kandidatkinja za čelno mjesto u Muzejima.

Vićan je proveo svoj naum, te se zajedno sa svojim vijećnicima (koji su doduše opravdali svoj izostanak Olgi Muratti) nije pojavio na Vijeću srušivši tako kvorum. Tome je pogodovao i nedolazak vijećnika HDZ-a te HSS-ovca Karla Gjurašića, s kojima bi i bez Vićana bilo kvoruma pa bi se ravnatelji triju ustanova u kulturi uspjeli imenovati. Stoga je dio odgovornosti i na njima.

Spomenimo i to kako su Upravna vijeća i Orkestra i UGD-a podržala i predložila Gradskom vijeću produljenje mandata Šiši i Maračiću, čiji su protukandidati bili Damir Milat i Vesna Delić Gozze.

O sudbini dosadašnjih ravnatelja Grad Dubrovnik se danas nije oglasio.
Na kraju ostaje zapitati se zbog čega se čekao zapravo zadnji dan za sazivanje sjednice Gradskog vijeća, kad su sve službe Grada morale biti svjesne datuma istekla mandata bivšim ravnateljima!

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist