Natrag
16.2.2019 14:32

facebook

twitter

google

rss

dulist

O čemu su razgovarali Potrebica i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba?

12.10.2018 @ 16:41 Dulist Grad
8;8

Podijelite:

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica susreo se u gradskoj vijećnici s predstavnicima Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, predsjednikom Koordinacije Dušanom Miškovićem, potpredsjednikom Raškom Ivanovom, tajnikom Zoltanom Balaž-Pirijem, te Andrijom Petrovićem, voditeljem Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba.

Sastanku su nazočili i predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Dubrovnika Esad Čustović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije Milorad Vukanović i pročelnica službe Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Nada Medović.

Predsjednik Potrebica pozdravio je goste te je izrazio zadovoljstvo susretom, istaknuvši kako Grad Dubrovnik iznimno cijeni sugrađane pripadnike nacionalnih manjina i izuzetno surađuje s dvije manjine organizirane u Vijeća. Naglasio je kako su svi sugrađani ravnopravni pred gradskom vlasti, te kako nema segregacija ni diskriminacija nikakvog oblika. Uz organizirane manjine postoji i niz drugih, većinom naroda s prostora bivše Jugoslavije, a zanimljivo je da postoji i engleska manjina u Gradu, rekao je predsjednik Potrebica. Dodao je i kako Grad nastoji obuhvatiti u financiranju sve prijavljene programe, te kako je otvoren za svaki daljnji prijedlog, prenose iz Grada Dubrovnika.

O odnosu gradske uprave s nacionalnim manjinama govorio je i predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Esad Čustović, pohvalio je suradnju dugu već 15 godina, rekavši kako se Vijeće u potpunosti financira iz Proračuna Grada Dubrovnika i svi se programi realiziraju. Kao probleme je naveo nedostatak groblja i gradnju islamskog centra, ali i kako su odnosom s Gradom u potpunosti zadovoljni.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine DNŽ Milorad Vukanović ovom prilikom zahvalio se na izvanrednoj suradnji s Gradom Dubrovnikom, istaknuvši kako s njihove strane Vijeće svakako mora poraditi na aktivnijem djelovanju i boljem programu, a od strane vlasti se uvijek potiče na širenje suradnje.

Govoreći o poziciji manjina u glavnom gradu, predsjednik Koordinacije Dušan Mišković istaknuo je kako je odnos Grada Zagreba kada su u pitanju nacionalne manjine više nego zadovoljavajući, te dodao kako je riječ o nekoj vrsti partnerske suradnje. Koordinaciju čini 18 članova, devet predstavnika vijeća i devet predstavnika nacionalnih manjina. U Zagrebu živi više od 45 tisuća pripadnika nacionalnih manjina, a od 22 registrirane manjine njih 19 bira predstavnike na izborima, istaknuo je predsjednik Mišković.

U sklopu programa članovi Koordinacije obilaze županije kako bi razmijenili iskustva s predstavnicima vlasti i nacionalnih manjina da se razmotre mogućnosti daljnje suradnje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana