Koronavirus u Hrvatskoj

Nurofen i zaraza koronavirusom – u čemu je stvar?

Lijekovi (Shutterstock Images LLC)

Osobe koje sumnjaju na zarazu koronavirusom ne bi trebale piti popularni lijek ibuprofen bez konzultacije s liječnikom, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protuupalni lijek s povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje, piše Index.

Tvrtka Reckitt Benckiser (RB), proizvođač Nurofena, svjestan je zabrinutosti nastale nakon objava na francuskim društvenim mrežama oko uporabe steroida i nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) , uključujući ibuprofen, za ublažavanje simptoma infekcije virusom COVID-19, te su se dana oglasili i službenim priopćenjem. Prenosimo ga u cijelosti.

Sigurnost potrošača naš je najvažniji prioritet. Podsjećamo da je ibuprofen provjereni lijek koji se sigurno koristi dugi niz godina kao sredstvo za snižavanje povišene tjelesne temperature i ublažavanje boli. Naše proizvode s ibuprofenom učinkovito koriste milijuni potrošača na 40 tržišta i dostupni su već više od 30 godina kao lijekovi koji se izdaju bez liječničkog recepta. Svi su lijekovi strogo regulirani zakonima i propisima kako bi se osiguralo da su u skladu sa zahtjevima i propisima lokalnih tijela za zdravstvenu skrb.

Većina europskih zdravstvenih tijela i dalje preporučuje pravilnu i prikladnu upotrebu ibuprofena i paracetamola kao dio simptomatskog liječenja infekcije virusom COVID-19. Reckitt Benckiser nema saznanja ni o jednom dokazu da ibuprofen ima štetne utjecaje na ishode liječenja osoba oboljelih od infekcije virusom COVID-19.

Kao odgovorna, znanstveno vođena organizacija, aktivno ćemo kao i uvijek pratiti sva izvješća kojih smo svjesni, radeći s regulatornim institucijama na njihovoj procjeni u skladu s uspostavljenim postupcima farmakovigilancije. Objavit ćemo sve dodatne informacije ili smjernice potrebne za sigurnu uporabu nesteroidnih protuupalnih lijekova nakon takvih izvješća i njihovih procjena. Želimo još jednom podsjetiti potrošače i njihove njegovatelje da, kao kod uporabe bilo kojeg lijeka, pažljivo pročitaju i slijede upute navedene na pakiranju i u uputstvima pacijentima.

Istovremeno pozivamo sve da se drže uputa nadležnih institucija o samoizolaciji, koje između ostalih možete pronaći i ovdje.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist