AktualnoUrednički izbor

NOVOST ZA IZNAJMLJIVAČE Booking je dvije sezone ‘častio’, a sad uvodi dodatnu naknadu

NOVOST ZA IZNAJMLJIVAČE Booking je dvije sezone ‘častio’, a sad uvodi dodatnu naknadu

Booking.com od 1. lipnja 2019. od iznajmljivača uzima dodatnu naknadu od 1,1 posto za usluge naplate koje se izvrše putem ove rezervacij­ske platforme. Dodatnom naknadom za trošak transakcije, provizija, za razliku od dosadašnjih 15, iznosi 16,1 posto (uz PDV ona iznosi 20 posto).

Novost se odnosi isključivo na one iznajmljivače koji direktno rade s Boo­king.comom, a koji im i vrši naplatu rezervacije prije dolaska gosta. Inače, ova usluga, kojom se od uvođenja sma­nio broj otkazanih rezervacija, nije uvjet suradnje s Bookingom. Ne vrijedi za one iznajmljivače koji ne koriste ovu uslugu, nego imaju uređaj namijenjen elektroničkom plaćanju, poznatiji kao POS aparat te sami naplaćuju gostima rezervaciju. Također, iznajmljivačima privatnih objekata ova usluga nije potrebna ukoliko surađuju s agen­cijom kao posrednikom, a koja vrši potrebnu naplatu.

Veći posao, veći trošak
Osnivač i vlasnik agencije ‘Direct Boo­ker’ Nino Dubretić ističe kako je razlog uvođenja naknade opravdan. Naime, Booking.com već dvije sezone napla­ćuje rezervacije prije dolaska gosta, i to besplatno. Novošću koja se uvela 1. lip­nja, poznata platforma za iznajmlji­vanje želi refinancirati spomenutu naplatu.

— Uvođenjem naplaćivanja rezervacija, stvorio im se dodatni trošak. Također, povećao im se obujam posla kojeg prije nisu imali. Dakle, omo­gućili su iznajmljivačima Booking. coma naplaćivanje, čime su primje­rice Mastercard i Visa htjeli svoj dio kolača. Dosad su radili na način da su oni ‘pokrivali’ naplatu, a sad su uveli dodatnih 1,1 posto na proviziju kojim će nadoknaditi navedeni obujam posla i stvarni, novi trošak koji se stvorio – rekao je Dubretić.

Inače naknada se neće naplaćivati u slučaju besplatno otkazane rezervacije ili ako se gost ne pojavi koji prethodno nije platio. ‘Računica je jasna’, ističe Dubretić, jer Booking.com mora ostvariti novi prihod kako bi pokrili troškove obrade različitih plaćanja.

— Nije ova odluka došla iz vedra neba i ima svoje zašto. Mene jedino čudi da u trenutku kad su uveli sustav naplate, nisu odmah rekli: ‘Sad preu­zimamo dio posla, to košta još toliko toliko’ – ističe Dubretić. Dvije godine Booking.com je ‘častio’ privatne iznaj­mjivače, a sad će ih ova usluga koštati dodatnih 1,1 posto.

Od ove sezone inspektori ponovno u akciji
Od ove sezone u kreće i pojačani inspekcijski nadzor iznajmljivača, onih kojih posluju na ilegalan način. Državni inspektorat iznajmljivače, kako kategori­ziranih te nekategoriziranih objekata će nadzirati putem eVisitora, odnosno putem platformi za iznajmljivanje kao što su Booking.com i AirBnB. Tako primjerice, ako vaš smještaj nije prijavljen u eVisitor, a oglašavate ga na spo­menuti platformama, slijedi vam kazna.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 29. svibnja 2019.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist