Natrag
17.2.2019 06:51

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘Novogodišnja čarolija’ ispunila Saloču od zrcala

4.12.2013 @ 21:59 Nikša Miletić Kultura
20;20

Podijelite:

Slikovnica 'Novogodišnja čarolija' Irje Jerković, novo izdanje Društva dubrovačkih pisaca, večeras je predstavljena u Saloči od zrcala gdje se tražila stolica više, a atmosfera je bila – čarobna.

Knjiga, za koju je uz autoricu Jerković zaslužna i Ivana Dražić Selmani, ilustratorica crteža u njoj, izazvala je pravo oduševljenje okupljene publike, a na neki način i probudila djecu u nama, makar pred ove blagdanske dane.

Priča, otkrila je autorica, bila je čak dvadeset godina čuvana za jednu posebnu Ivanu, a sada je Novogodišnja čarolija polako ušla u svijet svih drugih ljudi.

– Priča je vezana uz razdoblje Nove godine,a  nosi u sebi atmosferu isteka jedne i dolaska druge godine, pomalo je neobična, 'morska' – otkrila je autorica.

Riječ je o dva svijeta, jednom realnom i jednom izmaštanom, a Ivana je glavni lik.

– To je personalizirana priča koja je, spletom okolnosti, doživjela svoj izlazak u širi svijet. Toplo se nadam da će ih biti još – istaknula je Jerković.

Uz Irju Jerković i Ivanu Dražić Selmani, ovu zanimljivu knjigu predstavili su i i Marija Radonić, voditeljica pedijatrijskog odjela Opće bolnice Dubrovnik, Mato Jerinić koji je bio zaslužan za izdavanje prve knjige Irje Jerković osamdesetih godina, te Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca.

'Predahe' od govora činile su flautistica Antonea Gjaja i pijanistica Helena Tomašković, izvevši tri prigodna djela te tako zaokruživši cjelokupnu večer, a osim glazbenica, salvu oduševljenja izazvali su i učenici Lara Čustović i Matia Pijević, koji su pročitali dijelove priče za djecu.

Irja Jerković profesorica je komparativne književnosti i filozofije, voditeljica školske knjižnice OŠ Mokošica. Dosad je objavljivala u brojnim časopisima, a ovo je, nakon zbirke pripovjedaka "Dolina na dnu mora" drugo samostalno ukoričenje njenog literarnog izričaja.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana