Hrvatska

NOVI UDAR ZA VOZAČE Cijene goriva ponovno porasle

NOVI UDAR ZA VOZAČE Cijene goriva ponovno porasle

Cijene goriva od ponoći su ponovno porasle.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzina danas iznosi 10,54 kune i veća je za 12 lipa u odnosu na prošli tjedan, dok je dizel praktički probio granicu od 10 kuna – prosječna cijena je 9,98 kuna dok je prošlog utorka bila 9,82 kune, kako prenosi Dnevnik.hr.

Litra Eurosupera 95 od danas je na većini benzinskih postaja 10,37 kuna na koliko su je, primjerice, postavili Ina, Crodux i Lukoil. Na Tifonovim za EVO Eurosuper 95 treba izdvojiti 10,43 kune, a na Petrolovim je 10,36 kuna. Dizel je pak kod većine distributera naftnih derivata probio granicu od 10 kuna ili samo što nije.

Razlog ovakvom rastu cijena koji nije zabilježen već četiri godine je poskupljenje nafte na svjetskom tržištu koja je na najvišoj razini od studenog 2014.

Naime, na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,5 posto, na 79,05 dolara, a u jednom se trenutku, po prvi put od studenoga 2014. godine, probila i iznad 80 dolara. Cijena nafte u porastu je šest tjedana za redom, a posljedica je to, tumače stručnjaci, oštrog pada proizvodnje u Venezueli, jačanja globalne potražnje i najave ponovnog uvođenja sankcija Iranu od strane SAD-a. Analitičari Barclaysa očekuju da će prosječna cijena barela u Londonu ove godine iznositi 70 dolara, a iduće 65 dolara. To je sedam, odnosno pet dolara više nego što su procjenjivali do sada.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist