Natrag
22.2.2019 03:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Nova definicija rada na određeno

13.2.2013 @ 18:05 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

U saborsku proceduru uputit će se izmjena Zakona o radu, u kojem će se bolje definirati rad na određeno vrijeme.

Rezultat je to prvog kruga pregovora između države, sindikata i poslodavaca. Prvi ugovor, prema izmjenama, neće biti limitiran vremenom, ali ako poslodavac bude htio produljivati ugovor, morat će to obrazložiti, rekao je resorni ministar Mirando Mrsić. On smatra da se time podiže zaštita radnika koji rade na određeno vrijeme.

– Nakon prvog kruga pregovora mogu reći da radnici neće biti obespravljeni-izjavio je predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever. Dodao je kako rad na određeno vrijeme neće biti praksa, nego iznimka.

Prava radnika ne smiju se umanjivati, ali ni poslodavcima ne treba otežavati rad, istaknuo je Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata. O fleksibilizaciji u otpuštanju radnika u prvoj fazi pregovora nije bilo riječi. Novosel je poručio kako bez argumentiranih stavova sindikati neće ući u bilo kakvu raspravu.

Skraćivanje dnevnog odmora na 8 sati između dviju smjena bit će moguće samo onda ako se tako ugovori kolektivnim ugovorom u tvrtki. Prekovremeni rad ubuduće se neće ograničavati na mjesečnoj razini, nego samo na tjednoj iz praktičnog razloga što neki mjesec ima više radnih dana, a neki ne. Jedan od razloga što prolazimo kroz krizu je upravo Zakon o radu. Jedan od granskih sindikata koji djeluju u realnom sektoru to su i prepoznali, izjavio je Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana