Aktualno

Nova atrakcija – kula Gornji ugao

Nova atrakcija - kula Gornji ugao

Obnovljena kula Gornji ugao i arheološko nalazište dubrovačke ljevaonice, otvorili su danas svoja vrata za posjetitelje.

Naime, danas je otvorena i kula i ljevaonica ispod Minčete na Pelinama, a slijedeća četiri tjedna moći će se besplatno razgledati.
 
– U veljači 2003. obišli smo kulu Gornji ugao, a na dojavu naših radnika na zidinama da se u kuli Gornji ugao nešto događa. Kula je bila zatrpana starim pokućstvom i otpacima te ostacima otvorene vatre, što je ukazivalo na neka čudna druženja u njoj. Odlučili smo je očistiti i zatvoriti i tako je ovaj projekt počeo 24. ožujka 2003. – istaknuo je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Hrvoje Macan dodavši kako je Grad Dubrovnik u proljeće 2005. odlučio urediti zapušteno igralište ispod Minčete te izgraditi sanitarni čvor ispod površine igrališta, i ukopati ga uz kulu Gornji ugao, sjeverno od potpornog zida koji dijeli igralište od vrta Franjevaca.

– Krenulo se s pažljivim uklanjanjem zemlje uz nadzor arheologa, kako je to tražio Konzervatorski odjel i našlo se na ostatke peći i zguru što je sve daljnje aktivnosti uputilo prema ovome što danas otvaramo. Arheološka istraživanja su trajala sa stankom od 2005. do 2008. Njima su pronađeni vrijedni ostaci stare ljevaonice topova pa je odlučeno da se ista prezentira – istaknuo je Hrvoje Macan dodavši da su građevinski, instalaterski i ostali radovi uređenja i opremanja završeni u kolovozu ove godine, nakon čega su slijedili tehnički pregled u uporabna dozvola.

– Arheološka istraživanja, konzervacija pokretnih nalaza, izrada projekta, nadzor radova, građenje i opremanje stajala su ukupno 11.950.000,00 kuna s PDV-om, od čega su arheološka istraživanja koštala 3 milijuna kuna s PDV-om – naglasio je Macan dodavši kako je sa oko 9 milijuna kuna uređeno arheološko nalazište i kula Grnji ugao te dio gradskih zidina uz kulu, koja je injektirana i konstruktivno ojačana ugradnjom zatega te izolirana od prodora vlage i oborina.

Ujedno su i igralište ispod Minčete te kula spojeni na gradsku oborinsku odvodnju kroz zidine i zidove predziđa do gradskih kolektora pokraj stajališta za taksiste iznad parka u Posatu na Pilama.

– Svjesni činjenice da će turisti u većem broju teško dolaziti posjet ovom nalazištu, zamislili smo turu koja bi išla od kule Arcimon, odnosno unutarnjih vrata od Ploča, zatim sjevernim predziđem pa kroz dvoetažnu unutrašnjost Minčete u kulu Gornju ugao pa u ovo arheološko nalazište. Potom bi preko bastiona od Pila išla kroz Puncjelu do unutrašnjosti Bokara u kojoj bi bio muzej dubrovačkog topništva. Odatle bi kroz zidine dolazila do arheološkog nalazišta na Andriji gdje se nalazi stara žitnica te ostaci samostana i crkava – naglasio je Macan istaknuvši kako bi to stvorilo novi vid razgledanja unutrašnjosti gradskih zidina i predziđa, i omogućilo zapošljavanje 10 do 12 novih djelatnika.

– Držimo da je to moguće ostvariti u iduće 3 godine – zaključio je Macan dodavši kako će naredna 4 tjedna, objekt biti otvoren od 10 do 13 sati, i da će ulaz u njega biti besplatan. Zatvorit će se do 1. svibnja 2012., da bi nakon toga bio stvoren kao i ostali gradski muzeji uz naplatu ulaznice.

U svom govoru, kojeg je podijelio novinarima, iako to nije i rekao, napisao je kako mu je žao što nije mogao na ovom otvaranju pozdraviti dubrovačkog gradonačelnika, jer premda je datum otvaranja uredno dogovoren u listopadu 2011., u prošli petak Društvu je javljeno da nitko iz gradske uprave neće doći na otvaranje. Ipak, na otvaranju smo vidjeli zamjenika gradonačelnika Nika Šalju.

O samim tehničkim zahvatima koje je izvodila tvrtka Vulix s podizvođačima, govorio je projektant Željko Peković koji je tom prigodom naglasio kako je ovo jedini in-situ projekt u Europi na oko 600 kvadratnih metara. Podsjetimo, riječ je o ljevaonici koja je djelovala od 15. stoljeća do 1667. godine, a nakon Velike trešnje, djelovala je još sto godina.
 
 
 
 
 

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist