Hrvatska

Norvežani naftu tražili i u unutarnjim vodama RH!

Istraživanje nafte i plina Jadran

Traganje za plinom i naftom u Jadranu ne prestaje plijeniti pozornost javnosti. Nakon što je danas u javnost izašla informacija kako su svi veći igrači na tom tržištu iskazali interes za bušenjem Jadrana, isplivavaju i novi detalji. Jedan od njih je i činjenica da je norveška tvrtka Spectrum koja je vodila istraživanja tražila produljenje roka snimanja, kao i da oni svoje instraživanje nisu provodili samo u epikontinentalnom pojasu kako je Vlada voljela istaknuti.

Kako piše Poslovni dnevnik, prošloga tjedna Vlada je odgovorila na zastupničko pitanje Mirele Holy o Spectrumovim snimanjima u hrvatskom akvatoriju. Kao bivša ministrica zaštite okoliša Holy je iskazala interes za mogući negativan utjecaj u tom segmentu, to više što je, kako ističe, proces započet bez izrade studije utjecaja na okoliš. No, zabrinjavaju je i informacije da su detaljna istraživanja u Jadranu već proveli hrvatski stručnjaci, kao i sam ugovor o snimaju, u kojemu se tvrtki na korištenje i prodaju ustupaju informacije od strateškog interesa za državu.No, u Vladinu odgovoru Holy otkrivaju se i neki novi detalji o ovom slučaju.

Spectrum, naime, nije obavljao snimanje, kako se cijelo vrijeme tvrdi, u epikontinentalnom pojasu Jadrana. Iz Vladina odgovora doznaje se da je prvotno podnio zahtjev za snimanje u tom dijelu Jadrana, ali je naknadno utvrđeno da je njegov apetit veći. Seizmičko snimanje formalno je u ime Spectruma zatražilo britansko veleposlanstvo u svibnju 2013., no taj zahjev, stoji u odgovoru Vlade, nije bio usklađen s navodima iz zahtjeva Spectruma. Nekoliko puta Spectrum je i izravno dostavljao nadopunu zahtjeva Ministarstvu znanosti, čime je “kršio protokol o službenoj komunikaciji”. Spectrumu je tako 9. kolovoza izdano odobrenje za snimanje za epikontinentalni pojas, a početkom rujna po novom zahtjevu mu je do 15. veljače odobreno snimanje i u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru.

No, mjesec dana kasnije Spectrum traži još jedno odobrenje države, točnije proširenje područja istraživanja i produljenje trajanja snimanja do 1. ožujka. Što je dodatno želio istražiti i je li mu udovoljeno, u Poslovnom dnevniku službeno nisu uspjeli saznati. Prema ranijim najavama, Spectrum bi za tri mjeseca trebao okončati analizu prikupljenih podataka, a na temelju njih će se utvrditi polja istraživanja za koje će se, potom, uz pomoć konzultanata, britanskog IHS Globala, na ljeto objaviti javni natječaji za koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist