Aktualno

Noćna izložba pasa CAC Dubrovnik

Noćna izložba pasa CAC Dubrovnik

Kinološka udruga "Libertas" u suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom organizira Nacionalnu  noćnu izložbu pasa, CAC Dubrovnik, u subotu 15. lipnja na sportskim terenima u Gospinom polju.

Izložba će biti organizirana u večernjim satima s početkom u 19 sati. Izložbu će suditi renomirani suci Srećko Kukić (HR), Nikola Smolić (HR), Dubravka Reicher (HR) i Refet Hadžić (BIH). U sklopu izložbe bit će organiziran i uzgojni pregled za sve pasmine, i to od 21 sat. Pokrovitelji izložbe su Grad Dubrovnik,Turistička zajednica, Zračna luka Dubrovnik, Matica hrvatska i Veterinarska ambulanta Bobanović. Nakon organizacije prošlogodišnje izložbe, održane u Kuparima, a na kojoj je sudjelovalo oko stotinu domaćih i stranih izlagača sa svojim psima, i koja je bila organizirana nakon osam godina pauze, uvidjeli smo da Dubrovnik treba i zaslužuje biti uvršten u kinološku destinaciju svjetskih kinologa. Ove godine nam je želja da našu strast što više približimo našim sugrađanima, te da ih animiramo da u što većem broju dođu kao posjetitelji ili izlagači na našu izložbu, te da se upoznaju sa različitim pasminama pasa koje nisu u prilici svakodnevno vidjeti. Naravno, i na ovoj predstojećoj izložbi pasa željeli bismo da se odazove što veći broj izlagača, jer je to dokaz i potvrda predanog rada i truda. Želja i cilj dubrovačkih kinologa je da se u našem gradu organizira Međunarodna izložba pasa, jer Dubrovnik može i zaslužuje takvu manifestaciju, gdje bi ugostio najljepše pse svijeta, kao i najpoznatije svjetske i europske izlagače.

POVIJEST IZLAGANJA PASA U HRVATSKOJ

Kinološka aktivnost u jednoj zemlji počinje držanjem i uzgojem čistokrvnih pasa, a to je uvijek prije početka organiziranog kinološkog rada, to jest od osnivanja registrirane kinološke organizacije. Počeci organizirane kinologije u Hrvatskoj datiraju iz vremena kad je Hrvatska još bila dio Austro-Ugarske države, odnosno 1891. godine. U Zagrebu je 1881. godine osnovano Opće hrvatsko društvo za obranu lova i ribarstva, a 1891. društvo se učlanjuje u austrijsko društvo za čistokrvne pse u Beču. Godine 1897. tadašnje Lovačko društvo osniva Komisiju za rodovnu knjigu, koja podatke o čistokrvnim psima iz Hrvatske i Slavonije šalje u austrijsku temeljnu knjigu za čistokrvne pse. U Vrbovskom u Gorskom kotaru održana je  od 20. do 30. rujna 1894. godine regionalna izložba domaćih životinja na kojoj je bilo pokazano 10 istarskih goniča što je nazvano “mala izložba lovačkih pasa”, iako to nije bila ni smotra ni izložba u današnjem smislu, jer tada nije bilo ni kataloga prikazanih pasa, a niti ocjenjivanja.

Prva prava izložba pasa s katalogom i ocjenjivačkom komisijom održana je u Zagrebu od 5. do 7. rujna 1906. godine, u okviru velike Hrvatsko-Slavonske zemaljske gospodarske izložbe na kojoj su bila izložena 103 psa raznih pasmina. Dan iza izložbe, 8. rujna održana je na prostoru izložbe prva utakmica pasa jamara u umjetnom rovu, a istog dana u lovištu u Stupniku održana je utakmica pasa ptičara. Godine 1912. održana je u Osijeku prva utakmica međunarodnog značaja za ispitivanje redarstvenih i ratnih pasa, a 1913. u Zagrebu se organizira, u okviru Zagrebačkog zbora, izložba s 80 pasa.

S namjerom smo spomenuli povijest hrvatske kinologije iz koje je vidljiva kinološka kultura i etika koja aktivno djeluje više od jednog stoljeća. Tako i na području naše županije u prijašnjim godinama kinologija je počivala na nekolicini  entuzijasta koji su svojim predanim radom, prvenstveno gajili ljubav prema psima. Danas se doslovno možemo pohvaliti radnom naših kinoloških udruga koje aktivno djeluju i koje iza sebe imaju zavidnih rezultata i uspjeha kao što su organiziranje lovnih manifestacija, radnih ispita u sportskoj radnoj kinologiji i najveća kruna uspjeha je organiziranje Nacionalne izložbe pasa svih pasmina „CAC DUBROVNIK“ a koja bi se trebala kontinuirano održavati na ovim našim prostorima.

I za kraj, koristimo ovu priliku i pozivamo sve naše sugrađane da posjete prvu noćnu izložbu pasa u Dubrovniku, 15. lipnja  na sportskim terenima u Gospinu polju s početkom u 19 sati. Dođite i lijepo se provedite!

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist