Zanimljivosti

Noćas pomaknite sat unatrag!

Zadnji je vikend u listopadu pa noćas, zajedno s ostatkom Europe uz izuzetak Islanda i Rusije, prelazimo na zimsko računanje vremena.

Kazaljke na satu tako ćemo pomaknuti jedan sat unatrag, odnosno s 3 na 2 sata i na taj način dobiti uru više spavanja ove nedjelje.
Zanimljivo je spomenuti kako je Island jedina europska država koja nije uvela ljetno i zimsko računanje vremena, a od ove godine joj se nakon 30 godina pridružila i Rusija. Rusi će, naime, ostati na ljetnom računanju vremena kako je odlučeno početkom godine.

– Pomicanje kazaljki na satu svako proljeće i jesen destabilizira biološki ritam čovjeka i sve se na to bunimo. A što uopće reći o kravama i drugim sirotim životinjama koje i ne razumiju pojam promjene vremena i nije im jasno zašto ih se hrani ili muze u drugo vrijeme – objasnio je u veljači ove godine odluku ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev.

A hrvatske vozače podsjećamo kako se osim pomicanja kazaljke uru unatrag prisjete i odredbe o paljenju svjetala na njihovim limenim ljubimcima i tijekom dana.

Pročitajte još

Preko 513 milijuna stanovnika živi u Europskoj uniji

Dulist

DRUŽENJE I USPOMENE Nekadašnji učenici OŠ Nikica Franić proslavili 50. godina od završetka škole

Dulist

‘ZAREDALO IH SE NEKOLIKO’ Šijun na moru ‘uhvaćen’ iz Postranja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija