Hrvatska

NJEMAČKA ILI SEZONA A koji su vaši poslovni planovi za 2016.?

 

Novogodišnje želje su iza nas, a dobar dio njih odnosi se na planove vezane uz karijeru. Na što će se fokusirati građani koji žele promjene?

Najviše njih, čak 42 posto, fokusirat će se na traženje stalnog posla. To su ispitanici koji rade na način da im poduzeće produljuje ugovor za rad na određeno vrijeme ili oni koji su nezaposleni te u potrazi za poslom.

– Nakon tri godine rada u domaćoj tvrtki, nadajući se ugovoru na neodređeno, dobila sam otkaz te sam trenutno na burzi u potrazi za poslom – kaže jedna ispitanica za portal MojPosao, koji je proveo anketu na 1600 ispitanika.

Zanimljivo, na drugom su mjestu ispitanici (27 posto) koji će se ove godine fokusirati na traženje novog posla. To su ispitanici koji nisu zadovoljni trenutnim poslom i/ili plaćom te oni koji se žele osamostaliti i pokrenuti vlastiti posao.

Posao u inozemstvu ove će godine pokušati pronaći 22 posto ispitanika, uglavnom u Njemačkoj i Švedskoj.

– U Hrvatskoj je preskupo raditi, država ti uzima skoro polovicu plaće – objašnjava svoju odluku jedan od ispitanika.

Edukaciji, prekvalifikaciji ili napredovanju na poslu posvetit će se 5 posto ispitanika, koji su uglavnom zadovoljni svojim radnim mjestom ili su nedavno dobili (novi) posao.

Na traženje privremenog/sezonskog posla tijekom u 2016. fokusirat će se 4 posto ispitanika. Neki od poslova koji ove ispitanike zanimaju su branje lavande i posao pomoćnog kuhara. Neki od njih su umirovljenici koji žele raditi, a ima i učenika koji ističu kako mi je ovo prilika da zarade džeparac.

Pročitajte još

Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima mandarina osiguralo 20 milijuna kuna

Dulist

Primili ste upozorenje o neovlaštenom pristupu kreditnoj kartici? Ne nasjedajte!

Dulist

NESLUŽBENO Od utorka opet skuplje gorivo

Dulist