Politika

NIKOLIĆ IZRAZIO ZABRINUTOST Izvorište Ombla nije ugroženo Grabovicom

NIKOLIĆ IZRAZIO ZABRINUTOST Izvorište Ombla nije ugroženo Grabovicom

Plan gospodarenja otpadom važan je dokument i ne mogu vjerovati da sam čuo da netko neće glasati za njega. Postojeći plan koji je bio do 2015. je istekao. Znate da je pred nama izrazito naporno teško vrijeme u kojem Hrvatska mora povući velika sredstva za gospodarenje otpadom. Osnovni preduvjet za sve je plan gospodarenja i tko ga nema neće moći dobiti sredstva iz EU. Zagreb je već došao u taj problem, za njih je vlak prošao – rekao je gradonačelnik Mato Franković vijećniku Mihu Obradoviću (HNS) tijekom rasprave o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2018. do 2023. Obradović je naime rekao kako neće podržati plan jer ne nudi nikakva rješenja. Rekao je kako se njime ne pokušava smanjiti količina otpada selektiranjem, niti se pokušava podignuti svijest za odvajanje otpada.

Gradonačelnik je objasnio i kako Plan predviđa sanaciju i zatvaranje Grabovice u razumnim rokovima, a zašto ona već ranije nije zatvorena, treba pitati nekoga drugoga. Istaknuo je i kako Grabovica nema utjecaj na ljudsko zdravlje, a do kraja godine prestaje odlaganje na ovom odlagalištu.

Vijećnica DDS-a Terezina Orlić podsjetila je sve na to kako se zapravo sa svim jako kasni.

-Nadam se da ćemo se ubrzati. Spremnici za papir mogu se otvoriti pa se unutra ubacuje svašta, za staklo su premali, nisu osigurani uvjeti, a bez toga ne možemo ljude ni kažnjavati – istaknula je Orlić.

-SDP je bio 4 godine na vlasti u državi, ministrica Holy je zaustavila projekt Centra i lutala je po pitanju strategije. U to vrijeme Vlahušić u osam godina svog mandata, a ni četiri godine prije toga u županiji, nije ništa napravio niti je po pitanju Grabovice napravio ijedan sastanak sa županom – rekao je vijećnik Blaž Pezo replicirajući vijećniku SDP-a Jadranu Baraču i nezavisnoj Matiji Čale Mratović.

-Ovaj plan nema stranačku pripadnost. A zašto, javni natječaj i javila se tvrtka DLS pa sam se potrudio vidjeti imaju li veze s HDZ-om. Rade plan i u Rijeci – rekao je Marko Potrebica.

-Ja nisam bivši gradonačelnik niti gospodin Zmajlović, samo sam ukazao na Županijski centar koji je u ovom dokumentu predviđen na lokaciji Lučino razdolje – replicirao je Pezu Jadran Barač dodavši kako bi se Centar trebao ‘izbaciti’ iz dokumenta.

-Ovo nije plan koji razmatra poziciju županijskog Centra i mi na to ne možemo utjecati – odgovorila mu je zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić napomenuvši kako zatvaranje Grabovice nije vezano uz izgradnju Centra.

-Valjda je Vlahušić kriv i za svjetsku krizu – replicirala je Pezu Matija Čale Mratović dodavši kako HDZ već godinama upravlja i županijom i Hrvatskom.

-Ne slažem se s dijelom dokumenta koji se oslanja na Centar u Lučinom razdolju – rekao je Ljubo Nikolić dodavši kako mu je sumnjiva i stavka vezana za postotak odvajanja.

-Grabovica danas jest velika opasnost. Koje se kemijske analize vode vrše i kolika je to ugroza stanovništvu? Zbog neadekvatnog prepoznavanja problema Grabovice nismo htjeli podržati proračun za 2017. godinu jer je tadašnji stav bio da se zabija glavu u pijesak – pitao je gradonačelnika Nikolić.

-Tu je više analitičkih izvješća Zavoda za javno zdravstvo koja pokazuju da voda na izvorištu Ombla nije ugrožena Grabovicom. Analize se sustavno rade i vrši se kontrola i nitko od nas ne bi predlagao nešto što bi sutra moglo uzrokovati onečišćenje ili zdravstvene tegobe. Naša djeca piju tu vodu – odgovorio mu je Franković.

-Nisam sretan što je Grabovica poviše izvora. Ona je naša realnost, a što manje smeća treba doći na nju – rekao je tijekom rasprave Vido Bogdanović (HSS) dodavši kako je uvjeren da ćemo dogodine u ovo doba još odlagati smeće na Grabovici.

Plan je usvojen većinom glasova.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist