Politika

NIKOLA GRMOJA ‘Plenkoviću je interes Hrvatsku smjestiti u Afričku uniju, a ne provesti reforme’

NIKOLA GRMOJA 'Plenkoviću je interes Hrvatsku smjestiti u Afričku uniju, a ne provesti reforme'

Prema posljednjim izjavama premijeru Andreju Plenkoviću interes je Hrvatsku smjestiti negdje u Afričku uniju, a ne provesti reforme kako bismo bili kao države Europske unije u koje se trebamo ugledati – izjavio je u utorak u gruškoj luci politički tajnik i saborski zastupnik MOST-a Nikola Grmoja.

Ni premijer ni Vlada RH nemaju ambiciju za provedbu potrebnih reformi. Kao oporbena politička opcija nudimo konkretne zakonske inicijative, kao što su energetski zakoni i zakoni o mikrosolarima, demografske mjere i mjere rasterećenja poduzetnika, a u saborsku smo proceduru ponudili cjelovitu reformu pravosuđa. Međutim, na Vladi je hoće li ili neće to prihvatiti, a žalosti nas što ne postoji ambicija da se reforme provedu – rekao je Grmoja.

-Već dulje vrijeme u saborskoj je proceduri prijedlog MOST-a kojim se proširuje jurisdikcija Republike Hrvatske na moru, zapravo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa. Vlada je na prijedlog dala negativno mišljenje uz obrazloženje da nije vrijeme za to. Mi ne znamo kad će biti. Prema UN-ovoj Konvenciji o pravu mora iz 1982. godine to je naše pravo i obveza. Uostalom, i Europska komisija pozvala nas je da to učinimo, a prema studiji iz 2014. godine zbog neproglašenja isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska godišnje gubi 130 milijuna kuna – izjavio je Grmoja.

-Ne znam zašto Vlada ne želi pristati na prijedlog MOST-a. Možda zbog podvorničke politike koju Andrej Plenković i njegova Vlada provode prema Bruxellesu i našim susjedima. Izvršit ćemo pritisak s nižih razina i u svim skupštinama primorskih županija uputiti deklaraciju kojom od Vlade tražimo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa – istaknuo je Grmoja.

-Identičnu deklaraciju vijećnici MOST-a predložit će na Gradskom vijeću Grada Dubrovnika. Velika većina mediteranskih država proglasila je isključivi gospodarski pojas – izjavio je MOST-ov vijećnik u Gradskom vijeću Maro Kristić.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist