AktualnoUrednički izbor

NIKO PULIĆ ‘Otac mi je rekao: Ako ćeš držat’ volan u ruci, jednom nogom si u grobu, drugom u zatvoru’

NIKO PULIĆ 'Otac mi je rekao: Ako ćeš držat' volan u ruci, jednom nogom si u grobu, drugom u zatvoru'

Završni dan projekta EDWARD 2019. ‘Europski dan bez poginulih u prometu’ obilježen je ovog četvrtka i u Dubrovniku.

Voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Mato Bender rekao je da je glavni cilj zadnjeg dana projekta da završi bez poginulih osoba u prometu. Dugoročni cilj je, ističe, smanjivanje broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama, kao i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova.

Običaj je da potporu ovom projektu da osoba iz javnog života. Ta je čast ovoga puta pripala Niku Puliću, proslavljenom višestrukom hrvatskom pobjedniku i uzastopnom trostrukom europskom pobjedniku na brdskim trkama. U okviru projekta potpisao je svečanu prisegu o poželjnom ponašanju u prometu. Godišnje prijeđe 180 tisuća kilometara godišnje, a ima preko 6 milijuna evidentiranih kilometara.

– Pošto sam non stop na cesti, cilj mi je angažmanom potaknuti ljude na oprez – rekao je Pulić. Dodao je i kako mu je otac rekao: ‘Sine, ako ćeš se baviti ovim poslom, držat’ volan u rukama, jednom nogom si u grobu, a drugom u zatvoru’ i naglasio da je potreban samo: ‘Oprez, oprez i oprez!’.

Inače, zaključno s današnjim danom u 2018. godini bilo je 13 poginulih u prometu na području PU DNŽ, a ove godine u istom razdoblju 10 poginulih. Za 5 je posto, ističe Bender, smanjen i broj prometnih nesreća odnosu na proteklu godinu.

-Bolje je stanje nego prošle godine. Ali najbolje će biti kad ne budemo imali stradalih osoba – rekao je voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU DNŽ koji se osvrnuo na novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji je utjecao na veće pridržavanje prometnih propisa.

Završnom danu projekta prisustvao je, sasvim slučajno, i američki policajac iz New Yorka koji je također potpisao svečanu prisegu i dobio posebnu značku.

Projekt se održava u organizaciji Europske mreže prometne policije (TISPOL) te se obilježava diljem Europe već četvrtu godinu zaredom. Podržava ga svih 30 članica spomenute Europske mreže prometne policije, kao i veliki broj poznatih organizacija i njihovih čelnika.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist