Politika

Niko Bulić, novi predsjednik Gradskog vijeća?

Niko Bulić, novi predsjednik Gradskog vijeća?

Je li moguć dogovor o zajedničkim minimalnim programskim ciljevima u konstituiranju i funkcioniranju Gradskog vijeća Grada Dubrovnika? – pita se naš sugrađanin Ivica Ban (na slici), u pismu koje nam je poslao. Tekst pisma prenosimo u cjelosti.

Novi saziv Gradskog vijeća Grada Dubrovnika čine 4 vijećnika HDZ-a, po 3 vijećnika HNS-a, SDP-a, DDS-a, Laburista, te 3 vijećnika Građanske inicijative "Srđ je Grad", te po 2 vijećnika HSP-AS i HSS-a, te po 1 vijećnik HSU-a i HSLS-a.
 
U takvim okolnostima ukoliko bi se vladajuća većina u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika formirala po ideološkom (svjetonazorskom) "lijevo – desno" političkom ključu onda u takvom svjetonazorskom rasporedu HDZ, iako je relativni pobjednik proteklih izbora, ne bi imao nikakve realne šanse biti dijelom takve većine, jer bi uvjetno rečeno "lijevu" koaliciju činila: 3 vijećnika SDP-a, 3 vijećnika HNS-a, 3 vijećnika Laburista, 3 vijećnika Građanske inicijative "Srđ je Grad", 1 vijećnik HSU-a, te 1 vijećnik HSLS-a (ukupno 14 vijećnika), dok bi uvjetno rečeno "desnu" koaliciju činila: 4 vijećnika HDZ-a, 2 vijećnika HSP-AS, 2 vijećnika HSS-a i 3 vijećnika DDS-a (ukupno 11 vijećnika).
 
Međutim, na lokalnoj razini od koalicija na ideološkoj političkoj osnovi puno su logičnije i prirodnije programske koalicije, a tu HDZ, u odnosu na dva (po pitanju Srđa i drugim bitnim gradskim projektima) radikalno lokalno programski suprotstavljena bloka, onaj Vlahušićev i njemu programski suprotstavljeni blok Laburista i Građanske inicijative "Srđ je Grad", stoji ponajbolje, jer je njegov (HDZ-ov) lokalni program uz neznatne prilagodbe i kompromise kompatibilan s obje te dvije lokalno programski nepomirljive političke opcije.
 
Svi politički misleći građani Dubrovnika su svjesni da je u postojećem rasporedu izabranih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika nemoguće, ukoliko ne dođe do nemoralne materijalno motivirane kupoprodaje glasova, da bilo koja politička opcija ostvari sve svoje političke ciljeve i obećanja.

U ovom se komentaru iz principijelnih razloga uopće ne želim ozbiljno pozabaviti realnom mogućnošću da će izabrani dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i stranke koalicija HNS-a i SDP-a, te DDS, koji ga podržavaju, postići službeni ili prešutni dogovor s Laburistima ili Građanskom inicijativom "Srđ je Grad" ili nekom od stranaka iz HDZ-ove koalicije, iz razloga što bi takav dogovor po mom mišljenju bio čista izborna prijevara birača.

Jer iako svjetonazorski srodne ("lijeve") političke opcije Laburista i/ili Građanske inicijative "Srđ je Grad" i Vlahušićeve (HNS-SDP-HSS-HSU-DDS) koalicije, ukoliko bi te političke opcije postigle takav dogovor, bi izdali i iznevjerili svoja bitna i čvrsta lokalna predizborna obećanja. Naime, u odnosu na problematiku UPU-a "Srđ", Društva prijatelja dubrovačke starine, zaštite izvorišta Omble i općenito zaštite okoliša i javnih prostora, kulturne problematike i udruga civilnog društva, revitalizacije i zašite starog Grada, pretjeranog i nekontroliranog kruzerskog i drugog masovnog turizma, održivog razvoja Grada, itd., te političke opcije realno ne bi mogle postići ni minimalno prihvatljivi kompromisni lokalni programski dogovor. Objektivno rečeno dogovor tih političkih opcija može biti samo interesni (tj. podjela plijena: fotelja i drugih sinekura).

Nasuprot tome, HDZ-ova koalicija i Vlahušićeva koalicija bi načelno rečeno mogle postići zajednički minimalno prihvatljivi kompromisni lokalni programski dogovor, jer im bitna lokalna programska obećanja nisu nespojiva, ali bi unatoč tome takav mogući programski dogovor dubrovačka javnost i birači, zbog njihovih dosad uvijek suprostavljenih pozicija vlasti i opozicije, a dijelom i zbog svjetonazorskih razloga, sigurno smatrali izbornom prijevarom i izdajom, motiviranom isključivo nečasnom podjelom interesa, fotelja, sinekura i sl..

Realno jedni mogući dogovor o zajedničkim minimalnim lokalnim programskim ciljevima u konstituiranju i funkcioniranju Gradskog vijeća Grada Dubrovnika je takav dogovor između Laburista, Građanske inicijative "Srđ je Grad" i HDZ-ove koalicije, jer praktično HDZ-ova koalicija bi samo trebala još malo popustiti u pogledu problematike golfoapartmanizacije Srđa (u smislu uvažavanja o tom spornom projektu predizbornih obećanja Laburista i Građanske inicijative "Srđ je Grad"), a zauzvrat bi mogli za sebe tražiti poziciju predsjednika-predsjednice Gradskog vijeća i/ili još neke Laburistima i Građanskoj inicijativi "Srđ je Grad" i njihovim biračima prihvatljive ustupke.

Međutim, da bi bili politički principijelni, kako to od njih njihovi birači i očekuju, predlažem Laburistima i Građanskoj inicijativi "Srđ je Grad" da takav dogovor oko konstituiranja Gradskog vijeća i zajedničkih minimalnih lokalnih programskih ciljeva, bez predrasuda i drugačijih uvjeta, ponude i HDZ-ovoj koaliciji i Vlahušićevoj koaliciji.

Postizanje takvog jednog poslijeizbornog dogovora o zajedničkim minimalnim programskim ciljevima u konstituiranju i obnašanju lokalne predstavničke vlasti bio bi kvalitetno jedan jako bitan i važan demokratski iskorak na lokalnoj, i ne samo lokalnoj, političkoj sceni …
 
Ivica Ban, Dubrovnik

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist