Aktualno

NI ONA U ZADRU JOJ NIJE RAVNA Zasjala obnovljena riva u Rožatu!

NI ONA U ZADRU JOJ NIJE RAVNA Zasjala obnovljena riva u Rožatu!

Riva u Rožatu ispred Franjevačkog samostana dobila je novo ruho. Gradonačelnik Mato Franković u pratnji suradnika obišao je rivu ovog utorka. Investicijom vrijednom 1,7 milijuna kuna s PDV-om spriječeno je daljnje propadanje rive oštećene djelovanjem rijeke na njezine temelje. Pristanišni betonski obalni zid bio je posve raspucao dok je kamena riva u zapadnom dijelu bila gotovo potpuno urušena. Sanacija obale provodena je tako da je najprije izgrađen novi obalni zid, dok je kamena obala posve obnovljena.
-Činjenica je da se radilo o području rive koja je u potpunosti bila utonula te se moralo pristupiti konstruktivnoj sanaciji. Riva je mali centar ovog područja. Poznato je da ovoj crkvi u Rožatu gravitira veliki broj stanovnika, a značajan broj dolazi iz Mokošice – rekao je Franković. Inače, ovaj projekt sanacije rive prijavljen je na sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te se očekuje dobivanje novaca iz navedenog Ministarstva. Fra Jozo Sopta, gvardijan franjevačkog samostan i župnik župe Velike Gospe u Rožatu naglasio je da je sretan što je dugogodišnja želja realizirana.
-Ovaj prostor koji je nekad pripadao samostanu, sad je pomorsko dobro. Zahvalan sam gradu što je odmah reagirao i izveo ovaj posao. Neki su je usporedili s rivom u Zadru, samo bez morskih orgulja. Naše oči i ovo što vidimo kazuju i svjedoče najbolje o ljepoti i važnosti ovog malog, a za nas velikog projekta. Hvala svima koji su doprinijeli da ovaj posao bude dovršen i da Rožat bude jedno ljepše mjesto – rekao je župnik Sopta i dodao ‘da će u budućnosti rivu uljepšati kipom sv. Franja, Antuna ili nekog drugog sveca’.
-Onda ćemo dobiti zaokruženu lijepu sliku koju će svaki posjetitelj s divljenjem ponijeti sa sobom – naglasi je.
Gradonačelnik je rekao i kako je ovo tek početak priče uređenja Rijeke dubrovačke.
-Sukladno odluci Vlade RH, nastavljamo projekt obnove cijelog područja Rijeke dubrovačke i izgradnje novih privezišta. Na tome se trenutno radi i vjerujem da ćemo uskoro dobiti konkretne podatke i krenuti u radove – naglasio je gradonačelnik. Spomenuo je i kako će uskoro biti riješeno pitanje kanalizacijske mreže cijelog područja Rijeke dubrovačke.
-Važno je reći da je u ovoj prvoj dionici do ambulante, izgrađena kanalizacijska mreža u potpunosti, a druga će se početi graditi vrlo skoro, završili smo javnu nabavu. Odabrali smo izvođača, nadamo se početku radova kroz 10-15 dana čime bi se riješilo pitanje kanalizacijske mreže cijelog područja Rijeke dubrovačke – istaknuo je.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist