Zanimljivosti

Neobični novogodišnji običaji diljem svijeta

Novogodišnji običaji i vjerovanja razlikuju se od kontinenta do kontinenta, od naroda do naroda, ali nisu baš svi tako slatki poput nošenja crvenog rublja ili ljubljenja ispod imele, kako to rade Amerikanci.

Svim je običajima ipak zajedničko jedno – želja za više sreće i prosperiteta u godini koja dolazi. Svima su nam zabavne, primjerice, grčke svadbe na kojima se razbija posuđe.

Ako u novogodišnjoj noći želite baciti čašu na pod, jednostavno otiđite u Dansku za Novu godinu. Danci su, naime, posebno maštoviti i tijekom godine čuvaju staro posuđe, koje potom bacaju u prijateljeva vrata za Novu godinu. Mnoštvo krhotina ispred kućnog praga nije znak da je netko ljut na vas, već da imate gomilu prijatelja. A i dobar je način da se riješite neželjenog ili oštećenog posuđa.

Tko bi rekao da racionalni Nijemci imaju toliko bizarnih običaja za Novu godinu. Osim što im je nezamisliva novogodišnja noć bez vatrometa, oni već 39 godina za Novu godinu gledaju kratki britanski komični skeč "Dinner for one". Štoviše, toliko su se navikli na njega da u svakodnevnom govoru upotrebljavaju neke fraze iz te komedije.

Neobične običaje njeguju i u Ekvadoru. Ako se slučajno ondje nađete na proslavi Nove godine i vidite da nečija fotografija gori, ne brinite se, ne radi se ni o kakvom magijskom ritualu, već o zazivanju sreće. Kako bi se oslobodili prošlosti, Ekvadorci se okupljaju s fotografijama koje predstavljaju nešto iz prošle godine i pale ih, a najluđa noć obasjana je diljem zemlje tim malim lomačama.

U Čileu je doček Nove godine samo za hrabre. Tako se u Santiagu sudjeluje u masovnom dočeku Nove godine koji uključuje odlazak na groblje, gdje se postavljaju stolice i čeka Novu godinu, ni više ni manje nego – s pokojnicima.
 

Pročitajte još

Upoznajte bogatu povijest Stona kroz kazališne predstave

Dulist

SLAVIMO KOROSANTE Blagdan Tijelova u dubrovačkoj prvostolnici

Dulist

PROJEKT ‘WebPoSt’ Dubrovački studenti nagradili web majstore

Dulist