Politika

NEMA POTPORA ZA PRIPRAVNIKE, AVIO KARTE… ‘Ovo je tek početak teških odluka’

NEMA POTPORA ZA PRIPRAVNIKE, AVIO KARTE... 'Ovo je tek početak teških odluka'

Ovo je tek početak teških odluka – rekao je gradonačelnik Mato Franković tijekom rasprave na Gradskom vijeću o stavljanju izvan snage odluke o dodjeli potpora za zapošljavanje pripravnika. S obzirom na financijsku situaciju, potpore se neće isplaćivati, baš kao ni subvencije za zrakoplovne karte do Zagreba ili pak za cestarinu. Sve te odluke privremeno se obustavljaju, do poboljšanja stanja.
Vijećnik Jadran Barač smatra kako bi se trebalo razmotriti ukidanje ovakve odluke jer potporama zadržavamo mlade ljude u Dubrovniku.
-Trebalo bi ovu mjeru odgoditi, 700 tisuća kuna nije veliki iznos, a puno ćemo učiniti za mlade ljude rekao je Barač.
Marko Potrebica istaknuo je kako će se ući u zamku kako je svaka mjera potrebna.
-Ovo je zaista dobar program, ali rezali smo proračun za 137 milijuna, i znamo da to nije zadnji rez. Ne možemo imati ista prava sa smanjenim budžetom, to ne ide. Možda je ovo dobar trenutak da usmjerimo novce u prave mjere. Često smo svi zajedno bili populisti, to je bila mantra 2015. Pa su svi išli u Zagreb bez ikakve selekcije. Bilo bi dobro na ovoj točki, za sve buduće napraviti neki konsenzus. Ili ćemo se dogovoriti, ili ćemo se baviti populizmom, te ćemo otvoriti prozore i početi bacati javni novac i zadužiti grad do izbora u svibnju. Apeliram na odgovornost da zajedno definiramo koje su to strateške mjere i to podupremo konsenzusom – rekao je Potrebica.
Miho Obradović istaknuo je kako su se našli na kolosijeku – da ili ne.
-Možda ne treba rezati svima. Prije tri godine su se trebala zatvoriti vrata Gradske uprave pa ne bismo imali 100 novih zaposlenja pa bi možda bilo puno lakše financijski – rekao je Obradović.
Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je puno teže biti gospodar javnog novca kad je teško.

-Moramo zadržati stabilnost javnih financija, moramo smanjiti i broj zaposlenih, slažem se. Općenito se mora doći do smanjenja aparata. Prije 6 mjeseci smo molili da netko radi za nas, danas je situacija drukčija i treba se prilagoditi vremenima. Ovo je tek početak donošenja teških odluka. Mali je broj ljudi na koji će ove odluke utjecati. Prije desetak dana imao sam sastanak sa sindikatom Libertasa i to vrlo buran. No, rekao sam im da dolazimo u situaciju financijske neodrživosti. Ne smijemo dozvoliti stečaj, a pola ih ne radi. Cilj je očuvanje društava i sektora da bismo imali za najranjivije skupine. Ovo je tek početak teških priča, nadam se da će toga biti što manje – rekao je gradonačelnik.

Složio se s Tatjanom Šimac Bonačić da treba uvesti imovinski cenzus.
-Imovinski cenzus apsolutno, i za knjige, i za vrtiće… Sve što postoji kao dio programa Grada Dubrovnika. To je i zbog socijalne pravednosti, jer nismo svi isti. Netko može više, a netko ne može – istaknuo je gradonačelnik.
-Prošla su vremena populista i populizma, svi su pali na ispitu odgovornosti – rekao je dalje.
Nikša Selmani rekao je kako bi trebalo mijenjati pravilnik koji bi trebao biti orijentiran na potrebe ljudi.
-Trebalo bi razmišljati da jedan vid transporta ostavimo za financiranje kako ne bismo sve zatvorili – rekao je Selmani.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist