Grad

NELOGIČNOSTI U IMOVINSKOJ KARTICI Ragužu, a gdje ti je pašnjak?

NELOGIČNOSTI U IMOVINSKOJ KARTICI Ragužu, a gdje ti je pašnjak?

Zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Željko Raguž dobro je ‘zabrljao’ s ispunjavanjem svoje imovinske kartice budući da je u dvije godine ‘ostao’ bez čak četiri nekretnine, a pritom nije naveo je li nekretnine prodao ili darovao.

Naime, postavši zamjenikom gradonačelnika 2013. godine Raguž je, kao i svi ostali hrvatski dužnosnici, morao Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa prijaviti svoju imovinu ispunjavanjem imovinske kartice. No, s obzirom na prijevremene izbore za gradonačelnika i zamjenike mu, 2015. godine to je morao ponovno napraviti jer je riječ o novom mandatu. I tu su nastale drastične promjene, odnosno s popisa nekretnina ‘nestalo’ je bez traga njih četiri.

Godine 2013. godine Željko Raguž u svom je vlasništvu imao, naime, čak pet nekretnina stečenih, kako je napisao, darovnim ugovorima. Tri nekretnine nalaze se u Šumetu, a riječ je o oranici (316 metara četvornih), voćnjaku (150 metara četvornih) i pašnjaku (1250 metara četvornih) ukupne vrijednosti 205 tisuća kuna. U imovinsku karticu Raguž je tada unio i kuću s okućnicom u Vrbici površine 370 ‘kvadrata’ vrijednosti 4 milijuna kuna, te zemljište, također u Vrbici, od 801 ‘kvadrata’ za koje nije unesena vrijednost.

Uspoređujući stanje njegove imovine iz 2013. godine s onom iz 2015. godine uočili smo kako je Raguž 2015. godine ‘olakšan’ za čak četiri nekretnine. Odnosno u imovinskoj kartici naveo je tek zemljište, odnosno šumu, kako je tada naveo, u Vrbici površine 801 ‘kvadrata’. Gdje su nestala zemljišta na Šumetu te kuća u Vrbici? – pitanje je koje se nametnulo kao logično, tim više što nikakvi drugi podaci o eventualnoj prodaji (što bi trebalo biti vidljivo i na stavci ušteđevine) ili darovanju ili nekoj drugoj transakciji nisu zavedeni u promjenama, odnosno u novoj kartici iz 2015. godine. Tragom toga kontaktirali smo i samog Raguža kako bi nam objasnio gdje su mu nestale nekretnine, odnosno je li ih prodao ili…?

Je li to moje?
Bio je zatečen našim pitanjima, a na prvu čak nije bio siguran vode li se zemljišta u Šumetu na njega ili oca mu. Kad smo mu rekli kako je u imovinskoj kartici 2013. godine naveo pet nekretnina, a dvije godine kasnije samo jednu, prvo nas je pitao:
-Kojih se to pet ikad navodilo? – upitao je Raguž, a kad smo mu pročitali točno što je sve on sam naveo u imovinskoj kartici iz 2013. godine rekao je:
-Takva je i bila situacija. Tada nije bilo napravljeno ovo u Vrbici, to je na neki način nasljedstvo. Otac je to uknjižio na mene, a on je to radio. To je bio pašnjak, a danas se tamo nalaze apartmani, znači nema kuće – pokušao je objasniti Raguž iako se u imovinskoj kartici točno navodi: kuća s okućnicom u Vrbici (370 ‘kvadrata) i zemljište u Vrbici (801 ‘kvadrat’) s tim da je dvije godine kasnije unio samo 801 ‘kvadrat’ zemljišta.

Novi zaplet?
No, tu su dakle i tri nekretnine, odnosno zemljišta u Šumetu koja su navedena 2013., ali ne i dvije godine kasnije:
-To tamo je čisto poljoprivredno zemljište i služi za sađenje pomadora, patata…. – rekao je Raguž, a tada smo mu ponovili pitanje zbog čega zemljišta u Šumetu nisu unesena i u imovinsku karticu iz 2015. godine.
-Moramo provjeriti s ocem je li to uopće glasi na mene ili ne – rekao nam je Raguž, a nije znao čak ni podatak kad je ispunjavao imovinske kartice.

Nakon provjere s ocem ustvrdio je:
-Čuo sam se s ocem i to stvarno jest na meni. Nemam pojma kako toga nema u kartici iz 2015. godine. To moram nadopuniti. Dakle, u Šumetu je čisto poljoprivredno zemljište, nema građevinskog – rekao je Raguž.

No, ponovno smo ga pitali što je s nekretninama u Vrbici budući da je 2013. godine naveo njih dvije (kuća s okućnicom i zemljište), a dvije godine kasnije samo zemljište:

-Kad se ispunjava ta kartica čovjeku treba najmanje dva sata za to napraviti. Ne možeš ti napisati što hoćeš nego ti se ponudi 15 stvari među kojima moraš izabrati pa staviš ono što ti je kao najbliže jer ne možeš točno definirati – pokušao nam je objasniti Raguž za kuću s okućnicom u Vrbici, kako mu je pisalo u kartici iz 2013. godine, a koja, objasnio nam je, zapravo predstavlja zemljište s apartmanima. No, bez obzira bila riječ o kući s okućnicom ili apartmanima ni jednog nema u kartici iz 2015. godine.

-Ništa se nije mijenjalo, vjerojatno sam jedan put pritisnuo jedno, drugi put drugo jer vam oni ponude opcije. U Vrbici ne postoji stambena kuća već zemljište i apartmani. To se u međuvremenu izgradilo, nadodat ću i to. Dobra je dakle ova kartica iz 2013. godine, ne znam kako se to nije ažuriralo. Ta iz 2013. godine je ispravna, ne znam kako sam to drugi put ispunjavao, mahinalno, ne znam – rekao je za kraj Željko Raguž.

 

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović