Hrvatska

Nedostatak radne snage, infrastruktura i zakonska regulativa kočnice hrvatskoga turizma

Nedostatak radne snage, infrastruktura i zakonska regulativa kočnice hrvatskoga turizma

Ova je poslovna godina jedna od najboljih godina u turizmu, no postoje i ograničavajući faktori kao što su pitanja infrastrukture, zakonske regulative i problem nedostatka radne snage – istaknuo je predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK Franco Palma.

-Unatoč požarima kao otežavajućem faktoru, ova je turistička sezona prošla na zadovoljavajući način – rekao je glavni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Bašić, dodajući da treba učiniti više kako bi se turistički rezultati koji se ostvaruju na kontinentalnom dijelu Hrvatske povećali te pomaknuli s dosadašnjih dva na četiri posto.

Naglašavajući izuzetno dobru suradnju Ministarstva turizma s HGK te HOK-om, Bašić je istaknuo da se radi na diversifikaciji ponude, a teme koje treba raspraviti u turizmu su pitanja kruzinga, čartera i jahtinga te osobito pitanje digniteta struke i stručnih zanimanja, što su izazovi koji će se dijelom rješavati i kroz centre kompetencije. Bašić je dodao da se očekuje 900 milijuna kuna novih investicija u turizmu 2018. godine, što je povećanje od 15 posto u usporedbi s ovom godinom i skoro 40 posto u usporedbi s 2015. godinom.

-Problem radne snage najviše je izražen u turizmu i graditeljstvu, a našim je tvrtkama zbog nedostatka kadrova sve veći problem odrađivati investicijske projekte – rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, dodajući da su se HGK i HOK usuglasili u zajedničkom radu na projektu uvođenja sustava dualnoga obrazovanja.

-Potreban je utjecaj svih čimbenika kako bi se rješavalo pitanje nedostatka radne snage, a to će pitanje biti osobito važno ponovnim otvaranjem tržišta mediteranskih zemalja te jačanjem konkurencije – napomenuo je Zaher te istaknuo Dane nautike, 19. i 20. listopada u Biogradu na Moru, u sklopu 19. Biograd Boat Showa, Dane hrvatskog turizma (DHT), 25. i 26. listopada u Malog Lošinju te akciju Hrvatski proizvod za hrvatski turizam, koja će se održati 22. i 23. studenoga u Hypo centru u Zagrebu.

-Od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje potrebno je tražiti detaljnu analizu strukture radne snage, što bi bila podloga za prijedlog TPV-a Vladi za donošenje određenih mjera u tom području, a ako se pokaže da se ne mogu pronaći potrebni kadrovi za sektor turizma i pitanje mogućega otvaranja tržišta rada. Ključna su pitanja poreznog rasterećenja tvrtki u turizmu koja mogu omogućiti bolje uvjete rada, oporezivanja putničkih agencija i donošenja zakonske regulative na temelju prijedloga i potreba struke – istaknula je poslovna tajnica Turističkog poslovnog vijeća pri HGK Antonia Urlić.

-Sa Studijom o utjecaju stope PDV-a na turizam, koja će obuhvatiti i podatke poduzetnika iz 2016., a koju je izradila HGK, želimo prvo upoznati hrvatsku Vladu, a zatim i širu javnost. Rezultati studije dat će snažne argumente za smanjenje PDV-a u turizmu – istaknula je direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić.

-Dosadašnji tijek turističke godine 2017. bilježi snažan rast potražnje te visoke stope rasta turističkoga prometa. U prvih je devet mjeseci zabilježeno 16,96 milijuna ili 13,2 posto više dolazaka gostiju te 97,18 milijuna noćenja, odnosno 11,7 posto više broja noćenja. Broj dolazaka gostiju s danom 17. listopadom dosegnuo je 17,5 milijuna ili 13 posto više te 99,2 milijuna odnosno 11,7 posto više noćenja. Pri tome hoteli bilježe rast od 8,7 posto, kampovi 8,8 posto, obiteljski smještaj 20,2 posto i nautika 15 posto. Ove godine očekuje se po prvi put u Hrvatskoj 100-milijuntno noćenje – istaknuo je direktor Sektora za istraživanja u Hrvatskoj turističkoj zajednici Igor Borojević.

-Iako bilježimo dvoznamenkasti rast te se obaraju rekordi ove godine, turistička je sezona bila izazovna i teška, a sljedeće godine bit će još i teža. Radimo na proširivanju tržišne destinacije u Slavoniji – istaknuo je predstavnik Udruženja putničkih agencija (UPA) pri HGK Nikola Sedlar.

-Ovo je bila izuzetno dobra turistička sezona, no treba istaknuti i određene probleme i rizike, posebno problem nelegalnog posla, izleta, transfera te najma apartmana, a također i pitanje uređenja odnosa s nacionalnim parkovima i parkovima prirode jer su pojedini povećali cijene preko noći te pitanje organiziranja školskih putovanja – istaknula je Ivana Maltar iz Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

Tihomir Nikolaš iz Kamping udruženja Hrvatske, koji je naglasio da su postignuti rezultati odlični, a da su rezultati kamping segmenta dosegnuli predratnu 1986. godinu. Krešimir Tomić iz Hrvatske obrtničke komore upozorio je na problem kategorizacije objekata.

Renata Nevidal, predsjednica Zajednice kulturnog turizma pri HGK istaknula je mogućnost ograničavanja posjeta za pojedine lokalitete zbog velikoga broja gostiju, primjerice u Dubrovniku, dok je predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Ivan Bogović napomenuo manjak podrške ugostiteljskoj djelatnosti koja se nedovoljno prepoznaje, a čini tri posto prometa u turizmu.

Predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma pri HGK Marcel Medak istaknuo je da se zakonskim izmjenama u ovoj djelatnosti u sljedećoj godini očekuju značajne investicije u privatnom sektoru.

Izvor: HGK

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist