Peškafondo

(Nedodirljivi) Todorićeva mreža u Dubrovniku

(Nedodirljivi) Todorićeva mreža u Dubrovniku

Nema tome davno, pred nekih godinu i pol dana veliki hrvatski bizni­smen, ‘gazda’ Agrokora, Konzuma, monopolist Tiska, a gotovo i hrvat­skog svemira, odlučio je svoje carstvo podebljati i u Dubrovniku. Imao je on u Gradu već zamamnu nekretninu, kućicu iza Revelina, jer znate, njegova su dječica voljela provoditi odmor u ovom mondenom ljetovalištu. Ivan je volio pokazivati svoju Milicu na Stra­dunu, dok je njegova sestra Iva uživala organizirati skupe privatne celebrity zabave. Ma sve je bilo kao po špagu. Mogli su im mnogi samo zavidjeti.

Eh da, i posao… radili su oni i po Dubrovniku. S nešto malo novca je puno toga moguće, a s puno novca nema toga što je nemoguće. Tako su za najmoćnijeg čovjeka u državi pre­krajani gradski prostorni planovi, pa samo podsjećam, nešto na čemu se trebala graditi crkva prenamijenjeno je u poslovno zemljište. U Mokošici je Todorić trebao ‘podići’ moderni sho­pping centar. Te, 2012. godine nakon promjene Generalnog urbanističkog plana se uspostavilo kako je vlasnica jedne parcele i kćer tadašnje eSDe­Pove predsjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Olge Muratti. Tada je Muratti za DuList tvrdila kako je čestica u obuhvatu budućeg Todori­ćevog trgovačkog centra zanemariva i iznosi svega 849 metara četvornih. Njegov bivši zaposlenik, Željko Raguž, koji je u Todorićevom koncernu stekao puno menedžerskog znanja i sposob­nosti, negdje u proljeće prošle godine predstavio je idejni projekt budućeg velebnog centra svoga bivšeg gazde. I samo što se nije krenulo graditi u Rijeci dubrovačkoj…

I nije se na tome stalo. Baš negdje u isto vrijeme Todorić je s bivšom vlasti vodio pregovore za još jedan velebni projekt. U samom centru grada. Na prostoru kolokvijalno zvanom ‘ispod Duba’ nasuprot benzinske crpke INA-e. Tamo je ‘gazda’ trebao graditi 18-metarski neboder, a mega kompleks je uključivao garažu, trgovački centar te hotelsko-ugostiteljske sadržaje koji bi bili smješteni na samom vrhu najve­ćeg dubrovačkog nebodera. Za idejni koncept s čijeg bi vrha Todorić ‘nad­gledao’ cijeli Dubrovnik bio je zadužen zagrebački arhitekt i poduzetnik Ante Neno Barada. Ni tu ne bi bio kraj paro­dije. U svojim vizijama i rekonstrukci­jama prometnica bivši gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić za njega je bio spreman zatvoriti i pokoju promet­nicu. Tvrtka Promel Projekt izradila je za Vlahušićevu gradsku upravu projekt mikrosimulacije prometa koji se odno­sio na promjenu regulacije prometa u ulicama Splitski put i Put od Republike. Splitski put je prema tom rješenju tre­bao postati jednosmjerna cesta prema Ulici Vladimira Nazora, a Put od Repu­blike, od križanja kod Doma zdravlja do benzinske crpke INAna Akademiji, bi se u potpunosti zatvorio za kolni promet. S time bi se, u dotad bučnom centru grada, osigurao mir za novo Todorićevo carstvo.

I to bi mu bio drugi poslovni pothvat na širem dubrovačkom prostoru. Naj­prije je bio vezan uz župski Sub City. Ali, kako su on i njegova dječica više voljela uživati po Dubrovniku, tre­balo je osigurati i neku zgodnu ‘gaj­bicu’, pa se baš kao zgodna lokacija, našla ona u samoj blizini zidina. Nju je Ivan Todorić dobio na dar od svog oca Ivice. Kuću su 2011. godine kupili od Iris Valentić, a ona se baš u toj cije­loj priči našla kao slučajni prodavatelj. Ma da. Iris Valentić, kćer dubrovačkog poduzetnika Srećka Žuneca, a žena Ivana Valentića, sina daleko poznatijeg Nikice Valentića, veže kumstvo s Todo­rićima. Točnije s Ivanom Todorićem, koji im je vjenčani kum. I sad da ne bi dalje raspredala o strinama i striče­vima, vraćam se u srž ove teme. Nakon što je 2011. vila prešla u vlasništvo Todorića, sada opet, neposredno prije nego ‘jadne’ Todoriće krene potresati ova ‘nemila’ afera, kućica iza Revelina opet mijenja vlasnika. Danas je ona na sigurnom. Vlasnici su joj kumovi, ali ne i Todorići. Sve se zavrtilo u krug. A dalje… Klupko se počelo odmotavat. Pravosuđe je na potezu. Samo da se i u njihovom slučaju ne izmisli spasono­sna ‘sinkopa’.

 

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović