Natrag
22.3.2019 15:32

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ne zovite na ‘neodgovoreni poziv’ +39!

17.3.2013 @ 11:11 Baldo Marunčić Crna kronika

Podijelite:

Internetom je nakon gotovo tri godine opet počeo kružiti e-mail s upozorenjem na telefonsku prijevaru s pozivnim brojem +39.

Naime, riječ je o obliku zloporabe kroz stavku 'neodgovoren poziv', na koji nikako ne treba odgovarati (tj. ponovno nazvati) neodgovorene pozive koji počinju brojevima +39…, +390…, +391…, +392…, +393…, jer je riječ o kriminalnim radnjama s enormnim financijskim posljedicama po žrtve.

Prijevara, koja se već uvelike razvila u Europi, funkcionira tako da korisnik mobilnog telefona dobije na telefonu ispis neodgovorenog poziva (mobitel može, ali i ne mora stvarno zazvoniti). Ako korisnik ponovno nazove taj broj, postaje žrtva kriminalaca i to će ga koštati dvije tisuće eura jer ne može prekinuti poziv, što je MUP već zabilježio kod jednog hrvatskog građanina.

Podsjetimo, MUP je već u dva navrata (u ožujku i listopadu 2010. godine) upozoravao na ovakvu vrstu prijevare, a brojne prijave građana potvrđuju da se broj ljudi koji odgovara na ovakve pozive povećava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u financijske probleme i postaju žrtve kriminalaca.

Dakle, ako dobijete takav ‘neodgovoren poziv’ – izbrišite ga!

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana