Crna kronika

Ne zovite na ‘neodgovoreni poziv’ +39!

Ne zovite na 'neodgovoreni poziv' +39!

Internetom je nakon gotovo tri godine opet počeo kružiti e-mail s upozorenjem na telefonsku prijevaru s pozivnim brojem +39.

Naime, riječ je o obliku zloporabe kroz stavku 'neodgovoren poziv', na koji nikako ne treba odgovarati (tj. ponovno nazvati) neodgovorene pozive koji počinju brojevima +39…, +390…, +391…, +392…, +393…, jer je riječ o kriminalnim radnjama s enormnim financijskim posljedicama po žrtve.

Prijevara, koja se već uvelike razvila u Europi, funkcionira tako da korisnik mobilnog telefona dobije na telefonu ispis neodgovorenog poziva (mobitel može, ali i ne mora stvarno zazvoniti). Ako korisnik ponovno nazove taj broj, postaje žrtva kriminalaca i to će ga koštati dvije tisuće eura jer ne može prekinuti poziv, što je MUP već zabilježio kod jednog hrvatskog građanina.

Podsjetimo, MUP je već u dva navrata (u ožujku i listopadu 2010. godine) upozoravao na ovakvu vrstu prijevare, a brojne prijave građana potvrđuju da se broj ljudi koji odgovara na ovakve pozive povećava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona sami sebe guraju u financijske probleme i postaju žrtve kriminalaca.

Dakle, ako dobijete takav ‘neodgovoren poziv’ – izbrišite ga!

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist