Natrag
24.4.2019 06:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

Nasvakidašnji koncert s četiri tube i trubom oduševio publiku

1.8.2014 @ 10:13 Dulist Kultura
2;2

Podijelite:

Kvartet tuba XL zajedno s vrhunskim francuskim trubačem Ericom Aubierom nastupio je u sklopu glazbenog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 31. srpnja u atriju Poslijediplomskog središta Dubrovnik i oduševio festivalsku publiku.

Na ovom nesvakidašnjem koncertu koji je srušio predrasude o tubi kao samo pratećem instrumentu, festivalska publika je uživala u preradbama Uvertire Mozartove Čarobne frule, Bachovog Contrapunctus IX i Haydnovog Achieved is The Glorius Work iz oratorija Stvaranje. Sjajni Eric Aubier je briljirao izvedbama Albinonijevog Koncerta za obou u B-duru demonstrirajući zadivljujuću vještinu vrsnoga trubača. U drugom dijelu, izvođači su se predstavili raznovrsnim kompozicijama suvremenih autora, kontrastirajući tako prvom dijelu koncerta. Večer su zaključili dopadljivim potpurijem poznatih francuskih melodija u aranžmanu Jean-Philippea Vanbeselaerea, s kojima uspijevaju oduševiti publiku koja ih je na kraju i nagradila velikim pljeskom.

Kvartet tuba XL utemeljen je 2002. godine kao prvi takav komorni sastav na ovim prostorima. Budući da se tuba ponajprije smatra orkestralnim glazbalom, članovima: Viktoru Kirčenkovu,
Aleksandru Benčiću, Krunoslavu Babiću i Jurici Rukliću, želja je pokazati da i taj instrument može muzicirati komorno pa čak i solistički. Širok repertoar sastava seže od djela starih majstora, klasike i romantike sve do suvremenih skladatelja i jazza. Članovi Kvarteta profesionalno su angažirani na solističkim pozicijama u vodećim hrvatskim orkestrima. Gost solist, Eric Aubier već je u dobi od četrnaest godina počeo studirati u klasi Mauricea Andrea na Pariškom glazbenom konzervatoriju, gdje je u to doba bio najmlađi diplomant koji je osvojio tri prve nagrade. Nakon osvajanja brojnih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Pragu, Toulonu i Parizu, tada devetnaestogodišnji Aubier angažiran je kao solo trubljač u Orkestru Pariške opere. Od tada samo niže uspjehe.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana