Natrag
22.3.2019 13:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

NASILJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Najčešće su na meti fizičke karakteristike

10.4.2017 @ 8:34 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Dostupnošću interneta svim uzrastima, društvene mreže postaju opasno mjesto.

Mnogi mladi koriste online platforme kako bi se izrugivali vršnjacima, a u kojem postotku i zbog čega su doživjeli nasilje na društvenim mrežama EduCentar je istražio na više od 600 ispitanika. Najveći dio čitatelja portala EduCentar je u dobi između 24 i 35 godina, što znači da su odrastali u vrijeme kada internet nije bio toliko dostupan.

Općenito govoreći, najveći broj nasilja na društvenim mrežama vezan je uz fizičke karakteristike.
‘Imam cerebralnu paralizu pa sam često predmet izrugivanja’, priznaje jedan ispitanik, dok drugi dodaje kako je ‘cijeli život ismijavan zbog svojih ušiju’.

Među ostalim razlozima ismijavanja ispitanici navode fizičku slabost i problem s kilogramima.
-Nije pravedno rugati se nekom samo zbog toga što izgleda drugačije od tebe – zaključuju ispitanici.

Dio ispitanika, njih 8 posto, bilo je ismijavano zbog vjerskih uvjerenja, posebno jer su kršćani. Često ih se nazivalo ‘konzervativnima i nazadnima’, a ovakav stav izgrađen je na ‘temelju površnih informacija.’
Najmanji dio ispitanika, njih 3 posto, doživjelo je ismijavanje zbog socijalnog statusa. Prvenstveno je riječ o ispitanicima nižeg socijalnog statusa, ali kako navodi jedan ispitanik, bio je na meti poruge zbog vlastitog uspjeha.

Drugim vrstama nasilja i izrugivanja, poput ljubomore, nepopularnosti, odabira političkih opcija i posla, bilo je izloženo 6 posto ispitanika. Pozitivna činjenica jest da većina ispitanika, njih 72 posto ipak nije doživjelo nikakvo nasilje na društvenim mrežama.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana