Grad

Napustila nas je profesorica i knjižničarka Eta Rehak…

Napustila nas je profesorica i knjižničarka Eta Rehak...

Profesorica, knjižničarka i dugogodišnja članica Matice hrvatske Eta (Antonija) Rehak napiustila nas je u 88. godini života.

Rođena je 18. veljače 1930. godine, a nakon završene gimnazije u Dubrovniku, diplomirala je hrvatski jezik i književnost i talijanski jezik na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Koncem 1950-ih službovala je kao profesorica hrvatskoga jezika na otoku Mljetu. Nakon toga se zaposlila kao nastavnica hrvatskoa jezika u Pomorskoj školi u Dubrovniku, gdje je dvadesetak godina s velikim uspjehom i s puno ljubavi poučavala buduće pomorce hrvatskome jeziku i književnosti.

Od 1976. do umirovljenja 1992. radila je kao knjižničarka Interuniverzitetskoga centra u Dubrovniku na kojem je i sama magistrirala iz područja književnosti. Nakon umirovljenja posvetila se spisateljskom radu, ostavivši iza sebe 3 knjige pripovijetki: ”Darovi Mnemozine” iz 1996., ”Preobrazbe potonule uljanice” iz 2000. i ”Potrošeni životi” iz 2002. To su knjige pune lijepih tekstova, ispunjenih emocijama i poviješću. Pripovijesti Ete Rehak zreo su plod, stvoren na pragu jeseni njezina života i utoliko dragocjeniji i slađi. One nam govore o tome da je ljepota življenja u snazi s kojom pobjeđujemo zlo i sposobni smo uživati dobro.

„Eta Rehak bila je jedna od najstarijih članova Matica hrvatske u Dubrovniku koji su 1971. godine, u vrijeme Hrvatskoga proljeća pali u političku nemilost i bili progonjeni u vlastitoj domovini samo zato što su se zalagali za hrvatski jezik i očuvanje hrvatskoga identiteta u okolnostima jugoslavenske države unutar koje se tada nalazila zemlja Hrvatska.“

Ispraćaj pokojnice bit će na groblju Boninovo u subotu 10. ožujka 2018. u 13 sati, a sveta misa zadušnica u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u utorak, 13. ožujka u 7:30 sati.

Matica hrvatska, Dubrovnik

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović