Zanimljivosti

Napravite sami kozmetiku za ljeto, koža će vam biti zahvalna!

Banje kupanje

Napravite sami prirodne sastojke koji će vas braniti od štetnog sunčevog zračenja. Naime, zrake sunca, koje prodiru u dublje slojeve vaše kože, potiču stvaranje vitamina D i time pridonose zdravlju koštanog sustava.

S druge strane, nepravilno izlaganje suncu dovodi do isušivanja kože i njezinog trajnog oštećenja ili ranog starenja.
Pod nepravilnim sunčanjem smatra se izlaganje sunčevim zrakama u razdoblju između 11 i 15 sati, bez zaštitnih preparata, izlaganje suncu vrlo male djece te izlaganje suncu na velikim nadmorskim visinama. Nažalost, sve više ljudi koristi industrijski proizvedene kreme i losione da bi zaštitili kožu od štetnog djelovanja UV zračenja, ali zašto ne biste sami izradili prirodnu kozmetiku za ljeto?

U tome vam može pomoći ortal Alternativa za Vas, koji donosi nekoliko recepata, a sve ih pogledajte ovdje.

Ako je vaša koža pocrvenila, odnosno izgorjela prvo se okupajte ili istuširajte. U vodu za kupanje dodajte 250 g sode bikarbone i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Ova kupka će rashladiti vašu kožu, sniziti temperaturu i smiriti upalu. U žlici pomiješajte gel aloa vere s jednom kapi eteričnog ulja lavande, pa premažite opečeno, crveno i bolno mjesto. U čašicu masnijeg jogurta dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande i lagano se namažite (možete namazati i lice) te za 15-ak minuta isperite.

Njega kose
Pakung za kosu
Pripremite se za sunce i kupanje tako što ćete iskoristiti zaštitna svojstva pakunga za kosu. Poželjno je pakung napraviti neposredno prije nanošenja.

Sastojci:
Monoi de Tahiti 30 ml
ricinusovo ulje 30 ml
ulje makadamije 30 ml
ulje jojobe 10 ml
eterično ulje atlaski cedar 20 kapi

Izmiješajte sve sastojke.

Primjena:
Kosu operite i osušite. Dok je kosa još topla nanesite pakung od vlasišta do vrhova. Umasirajte pakung, sakupite kosu na vrhu glave i omotajte ručnikom. Ostavite da djeluje 30-60 minuta te isperite blagim prirodnim šamponom. Koristite pakung jednom do dva puta tjedno.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist