Natrag
21.7.2018 03:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

NAKON LIMENKI I CIGARA Tri sveca osvanula i s ‘masnom’ marendom!

4.9.2017 @ 19:06 Dulist Vaše vijesti
4;4

Podijelite:

Prekrasna crkvica svetog Luke detalj je kojeg kad s Ploča ulazimo u Grad nikako ne propuštamo pogledati – dio je to unutar gradskih zidina koji čuva svoju neobičnu povijest, a prvi put se spominje, saznajemo zahvaljujući Terezi Buconić Gović, u pisanim dokumentima 1245. a na njemu se gradilo još u 16. i 17. vijeku.

Po još nečemu je poznata ta crkvica, gotičkim slogom i portalom vješto napravljenih svetih osoba – Krista, Ivana Krstitelja i svetog Nikole.

Ta tri sveca godinama, pa i desetljećima, predmet su ‘zafrkancije’ mnogih mladih ljudi, pa tako kudikad u njihovim rukama osvane kakva limena (bez)alkoholnog pića, uz nezaobilazni cigar.

No, ono što nam je čitatelj Antonio poslao jesu fotografije jednog očito još veselijeg (i bezobraznijeg) izlaska, pa su tako masni komadi pizze dodatno uništili ovaj ionako ‘izraubani’ kamen…

Uz nadu da je nakon izlaska ‘marenda’ riješena, donosimo vam još koji zapis vrijedne gospođe Buconić Gović, opis portala:

Uz Kristov monogram i uklesanu godinu 1786. tri su kipa: u sredini je Krist, do njega sv. Ivan Krstitelj, lijevo sv. Nikola sa štapom, knjigom i tri jabuke. Mala svetačka obitelj stoji pred prolaznicima u uskoj luneti, zarobljena spoznajom da će od sada gledati kako u crkvu unose na prodaju cigarete, skupa vina, celofanski kič suvremene civilizacije kojoj sakralni prostor postaje trgovina i komercijala.

Eto, nije u butigu, nego na svece same!

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana