Sport

NAKON DESET GODINA! Hrvatska je prvak svijeta u vaterpolu

NAKON DESET GODINA! Hrvatska je prvak svijeta u vaterpolu

Lijepa Naša ori se Budimpeštom! Hrvatski vaterpolisti prvaci su svijeta! Nakon punih deset godina, od Melbournea u 2007. godini, u finalu svjetskog prvenstva koje se igralo u mađarskoj prijestolnici osvojila je zlato protiv domaćina reprezentacije Mađarske.

U finalnom meču ‘Barakude’ su svladale Mađare s 8:6 (4:0, 4:2, 6:4, 8:6 ). Reprezentacija Ivice Tucka igrala je deveto finale s Mađarima. U ovoj fantastičnoj pobjedi, kao i cijelom natjecanju, izuzetni su bili Jugaši: Marko Bijač, Andro Bušlje, Maro Joković, Loren Fatović, Sandro Sukno i Xavier Garcija!

Bila je ovo velika borba u koju su naši momci uložili ogromnu snagu. Podsjetimo kako su u polufinalnoj utakmici pobijedili vaterpolsku reprezentaciju Srbije i to nakon sedam godina.

U prvoj četvrtini Mađari nisu zabili niti jedan pogodak niti iskoristili igrača više. Dobili su prvu loptu, nisu je iskoristili te je kapetan reprezentacije Sandro Sukno zabio pogodak nakon 45 sekundi igre. Mađari su tako iduće dvije akcije – propustili. Hrvatska reprezentacija zabila je četiri pogotka – četiri različita strijelca, a Marko je prikupio četiri obrane.

U drugoj četvrtini nismo zabili niti jedan pogodak. Marton Vamos nakon preuzete je lopte raspalio prema hrvatskom golu i zabio za prvi gol nakon osam i pol minuta igre. A Bela Torok je zabio drugi pogodak i opet sa – šest metara.

Hrvatski pogodak došao je tek u trećoj četvrtini nakon 12 promašaja za kojeg je bio zaslužan Garcia za 5:4 te je ponovno zabio za 6:4.

U posljednjih osam minuta utakmice vodila se prava borba u kojoj se dokazao sjajni Bijač s tri obrane koje su itekako značile. Zadnja dva gola zabio je kapetan Sukno i odveo Hrvatsku u ovu veliku pobjedu koji je proglašen najboljim igračem prvenstva. Sukno i Lončar dobili su mjesto među sedam najboljih igrača svijeta.

Dodajmo kako su u utakmici za treće mjesto, vaterpolisti reprezentacije Srbije pobijedili Grčku i tako osvojili brončanu medalju.

Svaka čast našim momcima!

MAĐARSKA – HRVATSKA 6-8 (0-4, 2-0, 2-2, 2-2)
MAĐARSKA: Nagy, At. Decker; Torok 1, Hanhercz 1, Zalanki, Vamos 3, Hosnyanszky, Ad. Decker, Gor-Nagy, Erdelyi 1, Varga, Mezei, Harai
HRVATSKA: Bijač, Marcelić; Macan 1, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Buljubašić, Vukičević, Bušlje, Sukno 3, Krapić, Šetka, Garcia 2
IGRAČ VIŠE: Mađarska 4-11, Hrvatska 3-9
PETERCI: Mađarska -, Hrvatska –
SUCI: Severo (Italija) i Alexandrescu (Rumunjska)
Naslovna fotografija: FINA WORLD CHAMPIONSHIPS

 

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist