Županija

Najveća nalazišta pločastog vapnenca na Korčuli i Pelješcu

Najveća nalazišta pločastog vapnenca na Korčuli i Pelješcu

Županijskim institucijama i stručnjacima s tog područja predstavljeni su u Dubrovniku završni rezultati projekta Roof of Rock – Vapnenac kao zajednički nazivnik prirodne i kulturne baštine duž krške obale Jadranskog mora, u kojem je DUNEA sudjelovala kao jedan od partnera.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije kroz ovaj projekt obavljena su istraživanja i dokumentiran dio arhitekture od pločastog vapnenca na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu. Ruralna područja Pelješca i Korčule u velikoj su mjeri ostala netaknuta što daje rijedak uvid u izvorni izgled pučke arhitekture. Ovi i drugi primjeri iz Hrvatske, Italije, Slovenije i BiH predstavljeni su u knjizi ‘Roof of Rock’ koja dokumentira sve važne rezultate i ishode projekta, zajedno sa smjernicama i konkretnim prijedlogom za zakonske promjene koje su hitno potrebne ako želimo sačuvati ovu vrijednu baštinu i u budućnosti.

Druga publikacija ‘Zajedničke smjernice i preporuke’ namijenjena je vlasnicima objekata s ugrađenim pločastim vapnencem i investitorima koji žele upotrijebiti taj prirodni kamen kao ploče za krovopokrivanje, za popločavanje dvorišta, prozorske klupčice ili druge građevinske elemente, izvedbu kamenih kućica ili postavljanje suhozida. Smjernice su također namijenjene i stručnoj javnosti. Geološka istraživanja pločastog vapnenca u našoj županiji odradio je Hrvatski geološki institut, a Udruga Dragodid radila je na kulturnoj i prirodnoj valorizaciji pločastog vapnenca.

Na predstavljanju rezultata projekta u Dubrovniku, 9. prosinca 2015., govorili su predstavnici Geološkog zavoda Slovenije, koji su ujedno i vodeći partner – Matevš Novak i Matija Krivic, Tvrtko Korbar s Hrvatskog geološkog instituta i Franica Miloš ispred DUNEA-e. Svi rezultati i dokumentacija dobiveni u sklopu projekta uključeni su u sveobuhvatne internetske i mobilne GIS aplikacije pomoću kojih je moguće razmjenjivati sve informacije u vezi s projektom s bilo kojim krajnjim korisnikom, u uredu ili na terenu. Aplikacija WebGIS dostupna je ovdje.

Cilj projekta RoofOfRock, sufinanciranog kroz IPA Prekogranični program Adriatic 2007.-2013., bio je napraviti zajednički plan za održivo iskorištavanje, očuvanje i promicanje pločastoga vapnenca, stvoriti važeće smjernice te unaprijediti pojedinačne i zajedničke sposobnosti očuvanja ovog zajedničkog elementa prirodne i kulturne baštine na krškom dijelu Jadranske obale.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist