Natrag
25.3.2019 11:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

NAGRADNO PITANJE Koji se svetac nalazi na ovoj propovjedaonici?

12.3.2018 @ 18:52 Dulist Kultura

Podijelite:

Povodom večeri crkvenih muzeja, 23. ožujka 2018. u 19.30 sati u Crkvi Male braće, uz moto ‘Kameni sveci govore’, franjevci postavljaju prigodno nagradno pitanje: ‘Koji se svetac nalazi na desnoj strani propovjedaonice u njihovoj crkvi?’.

Stara, iznimno vrijedna propovjedaonica s reljefima iz 14. stoljeća u crkvi Male braće, nešto je najvrjednije od kamenih umjetničkih djela što se u toj crkvi nalazi. Poznato je da je veliki potres 1667. i požar poslije njega uništio prijašnju crkvu. Za vrijeme njene obnove u nju je ugrađena propovjedaonica s reljefima koji su napravljeni nekoliko stoljeća ranije. Riječ je o pet dubokih reljefa izrađenih u bijelom mramoru koji izvana okružuju košaru propovjedaonice.

Gledajući prema propovjedaonici, na centralnom reljefu prikazana je Gospa s krunom na glavi i s Isusom u naručju, sjedi na kraljevskom prijestolju, i stoga joj tu odgovara stari naslov ‘Marija kraljica’ (Maria Regina) ili ‘Kraljica neba’ (Regina caeli). Uz nju su prvaci apostolski, koji uglavnom idu zajedno, desno reljef sv. Petra apostola kojeg odaje simbol ključeva, a na reljefu lijevo prikazan je sv. Pavao. Do njega lijevo je sv. Marija Magdalena koja u rukama drži posudu za miomirisnu pomast.

Na desnoj strani propovjedaonice nalazi se reljef sveca s knjigom u lijevoj ruci. U oskudnoj literaturi, o ovom iznimno vrijednom umjetničkom ostvarenju, ovog sveca navodi se kao sv. Nikolu biskupa. Nikola, međutim, ovdje nikako ne spada. Svetac je u desnoj ruci držao atribut koji je odlomljen zajedno s dijelom njegove šake. To je vjerojatno i razlog zašto do danas njegovo ime nije ispravno odgonetnuto.

Povodom noći crkvenih muzeja, franjevci postavljaju prigodno pitanje povjesničarima umjetnosti, svećenicima, časnim sestrama i laicima: ‘Koji se svetac nalazi na desnoj strani propovjedaonice u njihovoj crkvi?’.

Nema mnogo svetaca koji bi se mogli naći na takvom mjestu, pa neće biti teško pogoditi njegovo ime, ali odgovor treba biti potkrepljen prihvatljivim objašnjenjem, zašto se baš taj svetac tu nalazi.

Onaj tko prvi pošalje točan i dostatno obrazložen odgovor na email mala.braca@du.t-com.hr bit će o tome obaviješten, a prigodom večeri crkvenih muzeja dobit će nagradni paket od deset knjiga koje su posljednjih godina franjevci izdali.

O originalnoj i jedinstvenoj poruci ove propovjedaonice i o njenim umjetničkim reljefima, kao o najuspjelijim djelima kamene plastike u Dubrovniku, bit će govora na večeri crkvenih muzeja.

Bit će govora o tome, zašto se na propovjedaonici crkve Male braće našla ‘Mandaljena pokornica’ i je li ona zaista bila grešnica? Bit će odgovoreno i na pitanje: koji se ‘nepoznati’ svetac, uz Sv. Petra i Pavla i Mariju kraljicu, nalazi na propovjedaonici, i zašto je on tu?

Fra Stipe Nosić

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana