Politika

NAGODBA S HOTELOM IMPERIAL Nekoliko ‘kvadrata’ pod zemljom uzburkalo duhove u Vijećnici

NAGODBA S HOTELOM IMPERIAL Nekoliko 'kvadrata' pod zemljom uzburkalo duhove u Vijećnici

Sklapanje izvansudske nagodbe s Hotelom Hilton Imperial te odabir spomenutog hotela za najpovoljnijeg ponuditelja za osnivanje prava građenja na dijelu dvije čestice zemlje u vlasništvu Grada Dubrovnika, izazvalo je raspravu na Gradskom vijeću. Vijećnici Nikša Selamni (Srđ je Grad) i Maro Kristić (Most) čak su spomenuli kako bi netko mogao nakon ovih točaka promisliti kako se nekome pogoduje.
-S ovim se rješava dugogodišnji problem, cijeli niz sporova, peripetija i odnosa koji nisu bili do kraja definirani. Dobili bismo pet mjesta u garaži i određenu financijsku naknadu, a onda bi se na osnovu natječaja koji je proveden, sklopio ugovor za produžetak prava građenja.Ovo je jedno od prvih prava građenja na području grada Dubrovnika, tada je dano Atlantskoj plovidbi koja je izgradila garažu na dijelu zemljišta grada. Pravo građenja je isteklo i ovdje se radi o produženju prava građenja – uvodno je objasnio gradonačelnik Mato Franković.

Vijećnik Nikša Selamni istaknuo je kako vijećnici nisu vidjeli ponude koje su pristigle na javnom nadmetanju te da se iz teksta natječaja nigdje ne može iščitati o čemu se konkretno radi.

-Nećete nigdje naći slučaj da se ne zna za što se daje pravo građenja – istaknuo je Selmani.

– Nastavljamo nešto što je započeto – objasnio je pročelnik Zdenko Medović dodavši kako se ovdje radi o hotelu Hilton Imperial i njegovoj garaži. To je, objasnio je nekoliko kvadrata zemlje ispod čestice zemlje u vlasništvu Grada.

-To je pravo građenja i jedini ispravni put kojim se mogla riješiti ova pravna situacija – istaknuo je Medović.

Selmani je pak istaknuo kako se trebao prvo napraviti parcelacijski elaborat jer nam se dogodilo da nam cjeline dvije čestice dobivaju pravo građenja, a ne određeni dijelovi.

-Postoji mogućnost da se postavljanjem rampe građanima zatvori prolaz. Ovo nije dovoljno transparentno – smatra Selmani, na što mu je gradonačelnik rekao kako se nikome neće onemogućiti prilaz.

– Svatko tko ima prilaz, imat će ga i dalje. Onemogućit će se samo onima koji zloupotrebljavaju tu kontaktnu zonu. To već postoji u naravi. Produžujemo nešto što već postoji i rješavamo jedan sudski spor. Postupak je bio potpuno transparentan. Javila se jedna tvrtka jer je to u naravi garaža Hotela Hilton i zašto bi netko drugi vidio tu pravni interes za par kvadrata potpuno nebitnih za njega – rekao je gradonačelnik.

-Nitko od građana nije ni mogao iskazati interes na natječaju jer nisu znali o čemu se radi. Trebalo je pisati da se radi o proširenju garaže – nastavio je Selmani.
-Tko to nije znao o čemu se radi? Tko je taj za kojeg ste željeli da se javi na natječaj, a nije znao o čemu se radi. I zašto se nije javio? Možda taj netko nije bio dovoljno vičan kompjuteru pa ste ga mogli uputiti na nas i mi bismo mu sve pokazali na GIS-u. Zašto radite frku oko nečega što rješava probleme iz prošlosti. Pokušajte mi objasniti tko je taj xy koji se želio javiti na natječaj, a nije znao o čemu se radi – replicirao mu je gradonačelnik.

Vijećnik Rikard Rossetti upitao je Selmanija, što bi on s tim napravio da mu se to pokloni.

-Iz javnog nadmetanja nitko ne zna o čemu se radi u 303 metra kvadratna. Nisu dovoljne čestice. Tko zna da se tu radi o česticama pod zemljom – nastavio je dalje Selmani, na što mu je gradonačelnik rekao kako se to može ustanoviti putem katasrta i prostornog plana iz kojega se vidi namjena. Maro Kristić pak smatra kako se u ovom slučaju građevinsko zemljište Grada koristi za gospodarske svrhe te da je postignuta nagodba loša.
-Oni će zaraditi 40 milijuna kuna u 30 godina. Zašto se sa žičarom ne dogovorimo na taj načn? Koriste građevinsko zemljište grada koje nije bilo njihovo. Zašto nismo tražili 3,5 milijuna kuna nego smo to zamijenili s pet parking mjesta. Trebali bismo od ovoga odustati. Netko može reći da se ovdje pogodovalo – istaknuo je vijećnik Kristić.

A pravnik Grada Dubrovnika Maroje Kolendić istaknuo je kako Grad ta parkirna mjesta nije imat te se zbog toga 2012. godine i pokrenuo sudski spor.

-Ta parkirna mjesta tek sad, sklapanjem nagodbe dobivamo – rekao je Kolendić dodavši kako se radi o dva i pol parkirna mjesta na dijelu čestice Grada i da je iznos od 680 tisuća kuna veći nego bi grad trebao dobiti jer se iznos odnosi na tri mjesta.

Gradonačelnik je Kristića optužio za klasično populističko izlaganje.

-Ovdje je u pitanju zdrav razum. Čovjek je vještačio za razdoblje od 2012. do 2018., a ne za 30 godina. 660 tisuća kuna dobivamo za to razdoblje, a za 30 godina to vrijedi 4 milijuna. Ovo je jako nepovoljna nagodba za Grad Dubrovnik. Želim vam otvoriti oči. Loša je nagodba, baš kao i za Libertas Rixos – smatra Maro Kristić.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist