Kultura

‘NADA KOJA NE POSTIĐUJE’ Predstavljanje knjige biskupa Ratka Perića o Stepincu

Nakon svečanog koncerta Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Akademskog zbora Pro Musika iz Mostara (subota,6. travnja) te križnog puta na Srđ i koncerta u suradnji sa Srpskom pravoslavnom općinom u Dubrovniku (nedjelja, 9. travnja), na Danima kršćanske kulture u Dubrovniku večeras je na programu predstavljanje knjige mostarskog biskupa dr. Ratka Perića ‘Nada koja ne postiđuje’, a koje će se održati u 19.30 u dvorani Ivana Pavla II. 

Izdana je u povodu 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca, blaženika i mučenika. U knjizi je mons. Perić detaljno analizirao pismo koje je komunističko tužiteljstvo pripisalo kardinalu Alojziju Stepincu, a ono je bilo najvažnijim predmetom optužnice i osude koju je izrekao komunistički sud na montiranom procesu hrvatskome blaženiku. Biskup Perić bio je jedan od članova Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, koja je na poticaj pape Franje u godinu dana održala nekoliko zasjedanja a na posljednjem, održanom 13. srpnja 2017., objavljeno je priopćenje sa zaključcima. Knjigu je izdala Crkva na kamenu krajem 2018. godine.

Dr. Perić je radio na postojećim arhivskim vrelima i na pouzdanoj literaturi, što potvrđuju recezenti knjige. Knjigu resi činjeničnost i autentičnost, uvažavanje načela uzročnosti i posljedičnosti, kao i poštovanje konteksta života onoga vremena. Sažeta je, krcata podacima i aktualna. Knjigu će, uz autora, predstaviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i mr. don Ivo Šutalo. Moderator večeri je Marinko Marić.

Pročitajte još

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana ‘Kate Kapuralica’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija