Peškafondo

Na štetu Grada. Opet!

Eto, napokon smo saznali ime konce­sionara koji će narednih 30 godina gos­podariti Marinom u Gružu. Na jesen će tamo punom parom započeti gradnja, a već sljedeće sezone, dobit ćemo vrhun­sku marinu, s gomilom vezova, a u moru lapadske obale sve će vrvjet od novih sadr­žaja.

I da, to Dubrovnik treba. Nakon toga će Vlahušić krenuti u realizaciju 1000 obećanih komunalnih vezova na Batali i napokon će u tom dijelu Gruškog zaljeva zavladati red i sklad.

I cijela bi ova priča držala vodu da smo senilni ili nedaj Bože u amneziji, ali ovako… nešto tu baš ne štima. Zašto već nije izgrađena marina u Gružu? Zašto se Luka Dubrovnik prije gotovo tri godine žalila na odluku Vlade, a danas na opet dvojbenu odluku šuti, povlači se i diže ruke od svega?
Nijedno ulaganje u Dubrovniku, a čini se skoro i u cijeloj Hrvatskoj ne može proći bez repova. Ukoliko se investitori ne žale na sporu administraciju, onda ga koče lokalne političke strukture, a u ovom slu­čaju dogodilo se suprotno. Dogodilo se pogodovanje. I to dvostruko. Treba se dakle vratiti u 2012. godinu kada je nakon otvaranja javnog natječaja za dodjelu kon­cesije Marine u Gružu ‘pobijedio’ vlasnik Marine Frapa u Rogoznici, Frano Paša­lić. Na tu su se odluku zbog nepoštivanja odredbi natječaja žalile preostale dvije zainteresirane strane Luka Dubrovnik i Atlantska plovidba. Stižu pravomoćna rješenja Upravnog suda u Splitu, a potom i Visokog suda Republike Hrvatske koji poništavaju Vladinu odluku o dodjeli kon­cesije Pašaliću.

Tad je na čelu Luke Dubrovnik bio esde­peovac Božidar Memed, gorljiv i bučan. Pozivao se na pravdu i pravo, lupao po nestručnim službenicima ministarstva, zalagao se za ispravljanje nepravde ulazeći u otvoreni sukob s nedodirljivom gospo­đom. Ninom Perko, naravno.

Danas, godinu dana nakon donoše­nja sudske presude, ista Milanovićeva Vlada, izdiže se iznad neprikosnovenosti trodiobe vlasti te ignorira odluke dvaju sudova i dodjeljuje koncesiju svom favo­ritu, Franu. I gdje je danas naš glavni akter, borac za pravdu i pravičnost? Božidar Memed je i dalje na čelu Luke. Ali danas šuti. Ne odgovara na pozive, nema što komentirati, na godišnjem ili bolovanju svejedno. Zašto šuti? Što se promijenilo u samo godinu dana?
Promijenilo se puno toga, no prije treba istaknuti kako je taj isti Božo Memed pred par mjeseci na zahtjev Andra Vlahušića zatražio stručno mišljenje eminentnog pravnog autoriteta. I dobio ga iz Zagreba, od profesora s Pravnog fakulteta. Taj ekspert sve je lijepo sročio, pojasnio, dao pravna mišljenja, naputke i tumačenja iz prakse. Zaključio je, pojednostavljenim rječnikom rečeno, kako Luka Dubrov­nik temeljem izrečenih presuda može zatražiti koncesije, a ako to Vlada kojim slučajem ignorira Luka Dubrovnik može podnijeti tužbu protiv Republike Hrvat­ske za naknadu štete! Dakle u pravnom mišljenju, kojeg je usput budi rečeno i pla­tio, jasno mu je dano do znanja koje sve pravne poteze može napraviti. I? Što Boži­dar Memed radi? Memed šuti, skrio se u mišiju rupu. I sada dolazimo i do odgovora zašto to čini… Pa, čovjek čuva svoj posao. Vlahušić je malo dreknuo na njega, posta­vio mu je svog čovjeka od povjerenja ‘za more’, gospara Rikija R., za predsjednika Nadzornog obora da ga ovaj nadzire. I ovaj se pogubio. A što će jadan, pokorio se poli­tici i političkoj situaciji, jer ipak parlamen­tarni su nam izbori pred vratima i treba gledat na svoje.

No, sve ovo napisano povlači i još jednu vrlo nezgodnu temu jer nije Luka Dubrov­nik njegovo privatno vlasništvo. Nisu joj vlasnici i osnivači ni Božo, ni Andro, ni Riki R. Čak 48 posto ovog trgovačkog društva je u vlasništvu Grada Dubrov­nika. A Grad, odnosno njegov zastupnik, gradonačelnik Andro Vlahušić, ne dopu­šta direktoru Božidaru Memedu reagirati ili se žaliti na ovakvu odluku koja je pro­tivna interesima društva. Uz to, Andro Vlahušić izravno radi štetu (još jednu u nizu) i svima nama, građanima Grada Dubrovnika!
A Božidar Memed šuti! Nema komen­tara iako baš on odgovora pod kaznenom i materijalnom odgovornošću ukoliko ne štiti prava i interese Luke Dubrovnik. Božidar Memed, dubrovački esdepeovac, se očito drži ‘prava’ političke poslušnosti i čuva omiljenu mu stolicu. Samo dokad!?

P.S.

Ne mogu, a ne postaviti pitanje Božidaru Memedu je li baš toliko siguran da ga Vlahušić neće smijeniti za par mje­seci, kad se stiša sva ova buka oko konce­sije, odnosno kad prođe žalbeni rok? A tad će se sve rješavati samo jednim esemesom.

Adio Božo…

Pročitajte još

Sad je red na županiji!

Dulist

#POZITIVA Ima li turizma bez mase!?

Barbara Đurasović

Da mi je (p)ostat’ načelnik!?

Barbara Đurasović

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija