Aktualno

Na snagu stupio novi Prekršajni zakon

Novi Prekršajni zakon kojim bi se trebali rasteretiti sudovi te povećati stupanj naplate izrečenih prekršajnih (novčanih) kazni i učinkovitost prekršajnog postupka danas je stupio na snagu.

Zakonskim se izmjenama sužava definicija određenja prekršaja tako da se traži veći stupanj povrjeđivanja ili ugrožavanja zaštićenog dobra koji odobrava prekršajno sankcioniranje.

Predviđen je i institut beznačajnog prekršaja, kojim se daje mogućnost sudu i ovlaštenom tužitelju da pojedina ponašanja ne smatraju prekršajem ako je stupanj ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra neznatan i ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen.

Uvedeno je i načelo oportuniteta. Ono ovlaštenom tužitelju omogućava da ne pokrene prekršajni postupak ako to nije svrhovito ili da iz istog razloga ne nastavi s pokrenutim postupkom.

Radi naplate prekršajne kazne u što kraćem roku, okrivljenike se stimulira na dobrovoljno plaćanje – smanjivanjem kazne na 50 posto ako se plati odmah ili na 75 posto ako se plati u roku određenom odlukom o kazni.

Od 1. siječnja iduće godine planira se uvođenje registra  izrečenih, a neuplaćenih novčanih kazni, a osobama koje se nađu u registru uskratit će se izdavanje dokumenata poput vozačke ili prometne dozvole.

Ako osuđenik dobrovoljno ne plati kaznu, ona će se naplatiti prisilno, a ako ne uspije ni takva naplata, zamijenit će se radom za opće dobro, a tek  iznimno kaznom zatvora.

Uvedena je i obveza određivanja paušalne svote prekršajnog postupka i za drugostupanjsko odlučivanje u slučaju pravomoćne osuđujuće presude, kojom se želi demotivirati okrivljenike u podnošenju neosnovanih žalbi protiv prvostupanjskih presuda.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ PREDSTAVIO IDEJNO RJEŠENJE Azil za životinje gotov do kraja 2020.

Dulist.hr

POLICIJSKA UPRAVA POZIVA ‘Maturanti, obilježite dostojno svoj dan!’

Dulist

SADAŠNJI ZAKUPCI NA MUKAMA Svi gradski prostori na natječaju!?

Maria Prkut