Natrag
21.2.2019 15:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

Na legalizaciji će raditi i umirovljenici

22.7.2013 @ 19:16 Baldo Marunčić Aktualno
5;5

Podijelite:

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš održala je danas u palači Ranjina radni sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Androm Vlahušićem na temu legalizacije.

– Htjeli smo vidjeti na koji način bi se većina tih zahtjeva mogla riješiti do kraja 2015. godine. Jasno smo rekli da ćemo iz Ministarstva dati potpunu podršku, a sredstva koja su zakonom predviđena, 20 posto za rad ureda, da to bude provedeno. Tako će se za potrebe izdavanja rješenja zaposliti i dio radne snage kojim bi se riješio i problem nezaposlenosti u građevinskim, arhitektonskim i geodetskim strukama – istaknula je ministrica Mrak Taritaš.

Procijenila je kako će jedan referent moći riješiti oko 400 predmeta godišnje, a dodatna zaposlenja 'na određeno' moći će se ostvariti samo za vrijeme legalizacije, uz mogućnost aktiviranja umirovljenika i honoraraca. Što se tiče zračnih snimaka koji se nalaze u arhivima u Beogradu, ministrica je kazala kako je dio snimaka skeniran i stigao u Hrvatsku.

– Došlo je prvih osam tisuća karata, područje Hvara, otoka, nešto kopna. Kroz mjesec i pol ili dva očekujemo da sve snimke dođu. Moramo ih obraditi i katastarski posložiti i očekujem do studenog, da budemo malo i pesimistični, sve snimke će biti dostupne. Kako koje područje bude obrađeno, tako ćemo kroz medije objaviti u kojem se područnom uredu za katastar moguće dobiti dokumente. Ne želimo da ljudi bespotrebno gube vrijeme – dodala je Mrak taritaš, napomenuvši kako Republika Srbija te snimke smatra vojnom tajnom i sve u Hrvatsku stiže diplomatskom poštom.

– Imamo dobru suradnju, angažirali sve skenere na području bivše Jugoslavije i uklonili smo smetnje – kazala je ministrica Mrak Taritaš.
– Naš problem bio je korištenje odobrenih sredstava za poslove legalizacije zbog Zakona o plaćama u lokalnoj samoupravi. Postoji dogovor da se zakon izmjeni kako bi se mogla koristiti ukupna sredstva za posao legalizacije, kako bismo na kraju postigli cilj i sve zahtjeve obradimo do kraja 2015. godine – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Dodao je kako se traži rješenje za bespravno sagrađene objekte u posebnom rezervatu u Malostonskom zaljevu.
– Osnovat ćemo poseban pododjel samo za rješavanje predmeta, u kojem će na jednom mjestu biti zaposlenici Komunalnog odjela koji  će izdavati rješenja o komunalnom doprinosu. Istovremeno ćemo izdavati i rješenja o legalizaciji. Angažirali smo brojne studente, a od rujna ćemo u Povijesnoj jezgri reorganizirati Odjel. Očekujemo riješiti sve glavninu svih predmeta za godinu i pol ili dvije dana – kazao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Na razini Hrvatske procijenjuje se da je predano oko 800 tisuća zahtjeva za legalizaciju, na području Županije nešto više od 16 tisuća, a na razini Grada oko pet tisuća zahtjeva.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana